Bratislava zriadila pre seniorov infolinku

Je dostupná v pracovné dni medzi 8.00 h a 17.00 h na telefónnom čísle 0800 242 000. Určená je pre starších Bratislavčanov, ktorých súčasná situácia obzvlášť zasahuje pri zvládaní životných situácií. Samospráva aj prostredníctvom tejto linky seniorom poradí a pomôže. Infolinky pre starších ľudí zriadili aj viaceré bratislavské mestské časti.

18.03.2020 17:16
debata (2)

„Podľa aktuálnej epidemiologickej situácie a odporúčaných preventívnych opatrení sa Bratislavčania majú čo najmenej stýkať s ostatnými obyvateľmi. Zároveň nemôžeme zabúdať na to, že v Bratislave sú ľudia, ktorí nemôžu zostať dlhodobejšie sami,“ uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla s tým, že ide najmä o niektorých seniorov nad 65 rokov, ktorí nie sú umiestnení v zariadeniach sociálnych služieb či inom type sociálnej služby. Takisto nemusia mať v hlavnom meste postačujúce rodinné zázemie.

„Možno im nemá kto nakúpiť, priniesť lieky, môžu sa cítiť osamelí a aktuálnou situáciou ohrození. Možno majú jednoducho strach. O týchto senioroch mestu aj mestským častiam chýba úplne podrobný prehľad. Vieme však, že ide o veľkú skupinu obyvateliek a obyvateľov Bratislavy,“ spresnil Bubla. S cieľom podporiť osamelých seniorov mesto Bratislava spustilo preto telefonickú senior linku. Zavolať tam podľa magistrátu môžu aj obyvatelia, ktorí vedia o osamelo žijúcich senioroch. Informácie od seniorov z linky zároveň môžu mestu pomôcť nastaviť niektoré opatrenia adresnejšie.

Mesto vytvorilo aj informačný leták k prevencii šírenia nového koronavírusu určený pre seniorov. Letáky boli odoslané do zariadení pre seniorov či organizáciám venujúcim sa aktivitám pre seniorov a ich podpore.

Okrem hlavného mesta podobné infolinky zriaďujú aj bratislavské mestské časti Nové Mesto, Rača, Devín, Devínska Nová Ves, Dúbravka, Lamač či Záhorská Bystrica. Bližšie informácie sú dostupné na webových stránkach jednotlivých samospráv. Mesto Bratislava zároveň zriadilo pre súčasné obmedzenia v súvislosti s novým koronavírusom na čísle 0800 242 333 b­ezplatnú rodičovskú linku podpory.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #seniori #koronavírus