V Bardejovských kúpeľoch je v karanténe 119 Slovákov z Veľkej Británie

Absolvujú tam dvojtýždňovú karanténu v súvislosti s výskytom nového koronavírusu.

23.03.2020 10:01
debata

Ako informuje mesto Bardejov na svojej webstránke, priviezli ich tri autobusy a pochádzajú z celého Slovenska. Väčšinou sú to ženy a dievčatá, mnohí z nich sú študenti, ktorí boli vo Veľkej Británii v rámci vzdelávacieho projektu Erasmus, ale sú medzi nimi aj opatrovateľky.

„Pre všetkých je zabezpečené ubytovanie v jedno- a dvojposteľových izbách, zabezpečené je aj ich stravovanie. Čo je najdôležitejšie, zabezpečené je vylúčenie akéhokoľvek kontaktu týchto klientov, či už s personálom ústavu alebo obyvateľstvom Bardejovských Kúpeľov či Bardejova, ba dokonca by nemalo prísť ku kontaktom ani medzi klientmi navzájom,“ uviedol riaditeľ KLÚ Družba Martin Tarcala.

Personál ústavu, ktorý bude zabezpečovať obslužné činnosti, by s nimi nemal prísť do styku ani počas vydávania stravy. Podľa slov riaditeľa by sa u týchto klientov na piaty deň karantény malo začať s odoberaním vzoriek na prítomnosť koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Všetky kroky budú konzultované s krajským hygienikom v Prešove, ale aj s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Bardejove.

„Vedenie KLÚ Družba prijíma také opatrenia, ktoré minimalizujú nebezpečenstvo šírenia vírusu v samotných Bardejovských Kúpeľoch, ale aj v Bardejove a okrese. Nevyvolávajme paniku, buďme empatickí, ale zodpovední a dodržujme všetky nariadenia a odporúčania Úradu verejného zdravotníctva SR i ďalších kompetentných štátnych úradov,“ zdôraznil Tarcala.

KLÚ Družba patrí medzi zariadenia Ministerstva vnútra SR a podľa jeho slov je dostatočne personálne i technicky zabezpečené na to, aby túto situáciu zvládlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov #koronavírus