Bratislava pre pandémiu posilní hliadky mestskej polície

Mesto Bratislava prijalo pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia, ktoré sa týkajú MHD, posilnenia hliadok mestskej polície na často navštevovaných miestach, zintenzívnenia informačnej kampane, ale aj seniorov, či ľudí bez domova, informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

03.04.2020 17:41
debata

Magistrát viac zintenzívňuje informačnú kampaň na obľúbených miestach Bratislavčanov, ako je dunajská hrádza, Železná studnička, Koliba, Kamzík, nábrežie, Sad Janka Kráľa či Devín. „Jej hlavným posolstvom je, že ‚Na týchto miestach nás musí byť menej!‘ Prosíme Bratislavčanov, aby zvážili vstup na tieto miesta, prípadne radšej zvolili iné, menej frekventované lokality. Ak sa tu predsa len rozhodnú tráviť voľný čas, tak s rúškom a dodržiavaním bezpečného odstupu od ďalších návštevníkov,“ uviedol Bubla.

Okrem nových informačných tabúľ s jasnými pokynmi budú na tieto miesta dozerať hliadky mestskej polície, ktoré mesto výrazne pre tento účel posilňuje. Samospráva v prípade potreby požiada o súčinnosť štátnu políciu. Mesto tak reaguje na udalosti z posledných dní, keď pekné počasie vylákalo na dunajskú hrádzu či na Železnú studničku veľké množstvo ľudí. Fotografie preplnenej hrádze i množstva áut na parkovisku pri Partizánskej lúke sa objavili na sociálnych sieťach i v médiách.

Hlavné mesto pred časom spustilo telefonickú infolinku pre seniorov, ktorá funguje od 8.00 do 17.00 h každý deň a poskytuje pomoc a poradenstvo. Na senior linku najnovšie pribudnú psychológovia v časoch medzi 13.00 a 17.00 h v pondelok až piatok. „Seniorom budú pomáhať zvládať stres a nával informácií. Ak operátor na linke vyhodnotí u volajúceho takúto potrebu, prepojí ho na psychológa,“ spresnil Bubla.

Magistrát v spolupráci s armádou zabezpečili pre ľudí bez domova prvé tri „hygienické stanice“ v meste, konkrétne na Námestí hraničiarov v Petržalke, vo Vrakuni pri bytovom dome známom ako Pentagon a na Námestí SNP. „Ide o cisterny s pitnou vodou napojené na žľaby. Opatrenie má pomôcť, aby ľudia bez domova mali zabezpečený prístup k pitnej vode a k základnej hygiene,“ vysvetlil Bubla.

Ďalšie opatrenia pre koronavírus prijíma aj Dopravný podnik Bratislava. Nové oznamy na vozidlách MHD a zastávkach budú vyzývať na dodržiavanie bezpečného odstupu cestujúcich vo vozidlách MHD, aby cestujúci obsadzovali iba sedadlá pri okne. O opatreniach budú informovať aj akustické hlásenia vo vozidlách. „DPB naďalej pokračuje v každodennej dezinfekcii vozidiel. Navyše, každý vodič dostal dezinfekciu na madlá a bol vydaný pokyn, aby aspoň jedenkrát počas služby vodič tieto madlá vyčistil dezinfekčným prostriedkom. Nad rámec tohto budú vytvorené špeciálne služby, ktoré zabezpečia dezinfekciu vozidiel v premávke na konečných zastávkach,“ podotkol hovorca Bratislavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koronavírus