Na časovú kapsulu v Košiciach potrebovali žeriav

Pamäťové schránky s odkazmi pre budúce generácie umiestnili Košičania do makovice a tú osadili žeriavom na Urbanovu vežu vo výške 45 metrov. Nad ňou sa bude týčiť kríž, posvätený pomocným biskupom Markom Forgáčom.

16.04.2020 14:23
debata (3)

VIDEO: Časová kapsula mesta Košice má pripomenúť budúcim generáciám, ako žilá tá dnešná.

Video

V medenej schránke, ktorá by mala byť otvorená o niekoľko desiatok či stoviek rokov, je list terajšieho primátora Košíc Jaroslava Polačeka. Opisuje v ňom šírenie koronavírusu, ale aj rôzne historické udalosti, ktoré mesto oslavovalo.

"Minulý rok to bolo 650. výročie udelenia prvej erbovej listiny pre mesto a tento rok sme mali oslavovať 790. výročie prvej písomnej zmienky o meste Košice,“ priblížila námestníčka primátora Lucia Gurbáľová.

Do časovej kapsuly sa dostala aj aktuálna denná tlač, mince, medzi nimi aj s vyobrazením Košíc. Je tam aj listina z Vatikánu o vyhlásení svätej Alžbety za patrónku mesta.

„Pribalili sme tam dve rúška ušité košickými dobrovoľníkmi, pretože sme hľadali niečo, čo je príznačné pre tieto dni,“ doplnila Gurbaľová. Verí, že sa do tuby nedostal koronavírus, pretože dúfa, že už súčasná generácia si s ním poradí a nájde čím skôr vakcínu. Cirkev umiestnila do svojej tuby list, v ktorom pripomína históriu starobylej zvonice Urbanova veža a jej aktuálnu rekonštrukciu a zmieňuje sa v ňom tiež o aktuálnej pandémii, pre ktorú sa nekonajú verejné bohoslužby.

Urbanovu vežu v centre Košíc v súčasnosti rekonštruujú. Pamiatku rímskokatolíckej cirkvi spravuje nezisková organizácia Perly gotickej cesty. Urbanovu vežu postavili na prelome 14. a 15. storočia ako zvonicu v tom čase rozostavaného dómu. Spolu s Dómom sv. Alžbety a Kaplnkou sv. Michala ju v roku 1970 vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #časová schránka