Dopravnému podniku Bratislava klesli mesačné tržby o štyri milióny eur

Dopravnému podniku Bratislava (DPB) klesli tržby mesačne o štyri milióny eur. Potvrdil to hovorca DPB Matej Michlík. "Od zavedenia mimoriadnej situácie klesli tržby DPB od cestujúcej verejnosti o 91 percent, čo mesačne znamená prepad o približne 4 milióny eur," uviedol Michlík.

23.04.2020 17:18
Bratislava koronavírus  MHD dezinfekcia Foto: ,
Mesto dezinfikuje predovšetkým zastávky a chodníky na hlavných uzloch MHD, odpadkové koše či automaty na lístky. V Bratislave 22. apríla 2020.
debata (1)

Dodal, že DPB ako subjekt verejnej správy nespadá pod žiadnu zo schém štátnej pomoci. „Pri momentálne nastavenom modeli financovania aj napriek dosiahnutým úsporám na úrovni takmer 8 miliónov eur nie je schopný bez prepúšťania pokryť aktuálne výpadky tržieb,“ dodal hovorca s tým, že DPB zvažuje všetky spôsoby možného zníženia nákladov, pričom niektoré opatrenia už sú v platnosti (vypravovanie kratších vozidiel cez víkendy a v noci, prázdninový, resp. mimoriadny režim).

Medzi opatrenia, ktoré majú znížiť náklady DPB, patrí úspora na investičných a prevádzkových obstarávaniach vo výške štyri milióny eur, úspora pri nakupovaní náhradných dielov vo výške 1,2 milióna ročne, personálna optimalizácia, ktorá bratislavskému dopravnému podniku ušetrí 850-tisíc ročne a revízia existujúcich zmlúv, ktorá má usporiť 1,2 milióna ročne.

Prepúšťanie zatiaľ nehrozí

Ďalšími opatreniami je prevádzka MHD v prázdninovom režime, ktorá ušetrí DPB 380-tisíc eur mesačne, premávka v COVID-19 režime, ktorá ušetrí 530 400 eur mesačne a vypravovanie vozidiel s nižšou kapacitou, ktorá usporí 28-tisíc eur mesačne. „Dopravný podnik Bratislava bude pokračovať v optimalizačných opatreniach s očakávanou úsporou pre rok 2021 vo výške 1 mil. eur na osobných nákladoch v ročnom vyjadrení,“ uzavrel hovorca.

Hromadné prepúšťanie je podľa hovorcu krajná možnosť riešenia problému s výpadkom príjmov. „K nej by DPB musel pristúpiť iba v prípade, ak sa nepodarí vyrokovať žiadnu pomoc od štátu, a chceme sa takémuto kroku vyhnúť, pretože hromadné prepúšťanie by malo silné dôsledky na situáciu našich zamestnancov a tiež na fungovanie podniku v budúcnosti,“ vysvetlil Michlík.

Dopravný podnik vyjadril nespokojnosť s tým, že ani upravené štátne mechanizmy na pomoc podnikom v mimoriadnej situácii neumožňujú čerpanie prostriedkov subjektmi verejnej správy. „Túto situáciu považujeme za paradoxnú, keďže súkromní dopravcovia, ktorí zabezpečujú mestskú hromadnú dopravu v iných mestách, majú na takúto pomoc nárok,“ dodal hovorca a doplnil, že rokovania zo strany DPB prebiehajú s viacerými ministrami a informovaný o situácii bol aj premiér Igor Matovič.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD #Dopravný podnik Bratislava #DPB #koronavírus