Zemplínčanov prekvapilo zemetrasenie, malo magnitúdu 3,4

Zemetrasenie vystrašilo obyvateľov Zemplína v piatok nadránom, krátko po jednej hodine. Epicentrum bolo medzi obcami Zalužice a Lúčky, osem kilometrov od Michaloviec. Kristián Csicsay z oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi SAV spresnil, že malo magnitúdu 3,4 a hĺbku ohniska zemetrasenia určili na 16,2 kilometra.

24.04.2020 09:22 , aktualizované: 25.04.2020 00:00
debata (14)

VIDEO: Zemetrasenie v Michalovciach – škody na ZŠ Pavla Horova.

Video

„Zaregistroval som zemetrasenie, štrngali poháre a chvel sa televízor. Kontaktovali ma aj obyvatelia, ktorí ma o tom informovali. V obci som zaznamenal len jednu škodu. Na komunitnom centre bola poškodená časť komína,“ uviedol Gabriel Viňanský, starosta obce Zalužice.

Záchvevy pocítili aj obyvatelia Michaloviec, seizmológovia len v piatok dopoludnia mali z tohto mesta viac ako 200 hlásení.

„Mesto v tejto súvislosti nezaznamenalo žiadne hlásenia o zraneniach či škodách na majetku,“ konštatovala hovorkyňa mestského úradu Iveta Palečková. Menšie poškodenia zaznamenal Slavko Pavolko, riaditeľ Základnej školy Pavla Horova. „Máme na viacerých miestach praskliny na stenách,“ podotkol riaditeľ.

Riaditeľ Základnej školy Pavla Horova v... Foto: TASR (Roman Hanc)
Michalovce / Zemetrasenie / Riaditeľ Základnej školy Pavla Horova v Michalovciach Slavko Pavolko ukazuje poškodené omietky v priestoroch školy po zemetrasení, 24. apríla 2020.

Na zemetrasenie reagovali ľudia aj na sociálnej sieti. „Bolo to hrozné, steny sa nám začali vlniť, všetko v byte sa triaslo. Okná praskali, radiátor rezonoval,“ napísala Renáta. Podľa ďalších ľudí chvenie trvalo asi osem sekúnd.

„Epicentrum zemetrasenia je približne jeden kilometer južne od vodnej nádrže Zemplínska šírava, medzi obcami Zalužice a Lúčky v okrese Michalovce,“ uviedol Csicsay. Doplnil, že v tejto oblasti zemetrasenia nie sú zriedkavým javom. „Naposledy v tejto lokalite bolo zemetrasenie 20. mája 2003 s epicentrom pri Jasenove a malo lokálne magnitúdo 4,3,“ doplnil Csicsay.

Otrasy pôdy zaznamenali aj v mestách Vranov nad Topľou, Humenné či v Trebišove, ako aj v okolitých obciach. Na oddelenie seizmológie Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied bolo v piatok dopoludnia nahlásených viac ako 300 pozorovaní zo Zemplína.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #zemetrasenie #seizmológia