Cestu k Morskému oku lemovali PET fľaše, plechovky i pneumatiky

Ochranári zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat v uplynulých dňoch vyzbierali na osem kilometrov dlhom úseku cesty k Morskému oku 13 vriec odpadu. Ako o tom píšu na svojej internetovej stránke, návštevníci národnej prírodnej rezervácie (NPR) za sebou zanechávajú najmä PET fľaše a plechovky, vyhodené však našli i pneumatiky.

27.04.2020 16:54
Vihorlatské vrchy / jazero / Morské oko / Foto:
Morské oko
debata (5)

Upratovanie okolia cesty medzi parkoviskom pred vstupom k jazeru a obcou Remetské Hámre v okrese Sobrance realizujú štátni ochranári zo Správy CHKO Vihorlat v dvojročných intervaloch od roku 2015. „Vždy dúfame, že vriec s odpadom bude menej, žiaľ, štatistiky sa nám zatiaľ neplnia,“ priblížila zoologička správy Zuzana Argalášová s tým, že až 80 percent vyzbieraného odpadu tvoria separovateľné PET fľaše a plechovky.

Informáciu o svojej aktivite spájajú ochranári zároveň s výzvou pre verejnosť, aby čas, ktorý turisti v prírode strávia, využili i na zveľadenie prírody. „Nečakajme na Deň Zeme a rôzne výzvy na zber odpadkov, správajme sa k prírode tak, aby sme nemuseli každoročne po krajine odpadky zbierať,“ píšu.

Morské oko s celkovou výmerou 108,48 hektára bolo za NPR vyhlásené v roku 1984. Účelom ochrany je zachovanie pôvodných bukových porastov v okolí jazera, biologických hodnôt jazera, rastlinných a živočíšnych spoločenstiev typických pre východoslovenské vyvreliny. Ochrana sa tiež týka krajinných hodnôt územia.

„Pôvodné jazero malo plochu sedem hektárov. Dnešná podoba existuje od 80. rokov minulého storočia, keď bol vybudovaný priehradný múr a hladina sa zvýšila približne o päť metrov. V súčasnosti má jazero rozlohu 13,80 hektára a priemernú hĺbku 25 metrov,“ informuje o tom správa CHKO Vihorlat na svojej stránke. Ako dopĺňa, počas minuloročnej letnej turistickej sezóny oblasť navštívilo 28-tisíc turistov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie #Morské oko