Novú autobusovú stanicu v Bratislave neotvoria v plánovanom termíne

Novú autobusovú stanicu na Mlynských nivách v Bratislave, ktorú aktuálne stavia developer HB Reavis, neotvoria na jeseň, ako bolo plánované.

29.04.2020 14:59 , aktualizované: 16:02
debata (4)

Investor v stredu oznámil, že s ohľadom na dosahy pandémie koronavírusu a opatrenia štátu sa možným termínom otvorenia Stanice Nivy stáva jar 2021, keď bude projekt stavebne pripravený.

Developer priznáva, že pandémia zasiahla do životov a biznisu nepredvídateľným spôsobom a špeciálne maloobchodné prostredie začalo beh na dlhú trať plnú prekážok.

„V HB Reavis v súčasnosti pracujeme na tom, aby sme ako firma vedeli čo najlepšie reagovať na vzniknutú ekonomickú situáciu. Našou prioritou je udržať v behu čo najväčšie množstvo projektov a aktivít, aj keď v utlmenom režime, aby sme mohli toto náročné obdobie preklenúť a opäť sa vrátiť do rovnováhy,“ vyhlásil developer.

Šéf HB Reavis na Slovensku René Popík uviedol, že záver roka 2020 mal byť pre ich spoločnosť oslavou mnohoročnej práce. „Otvorením tohto multifunkčného projektu a privítaním prvých zákazníkov sme mali zmeniť tvár Bratislavy a predstaviť jedinečný verejný priestor určený na cestovanie, nákupy a relax. S ohľadom na dopady pandémie a opatrenia štátu sa možným termínom otvorenia Stanice Nivy stáva jar 2021, keď bude projekt stavebne pripravený,“ skonštatoval. Ako tvrdí, ďalej už bude veľa záležať na tom, ako sa zotaví retailové prostredie.

Na stavbe Stanice Nivy už dokončili všetky oceľové konštrukcie. Stavba je podľa developera takmer uzavretá. Svetlíky, vďaka ktorým budú priestory plné prirodzeného denného svetla, sú dokončené a strešný plášť ukončený na 95 percent.

„Na streche už prebiehajú práce spojené s budovaním oddychových zón. Všetky vzduchotechnické jednotky sú už osadené, prebieha ich zapájanie rovnako ako práce na rozvodoch vnútorných inštalácií,“ priblížil. V interiéroch sú vnútorné priečky hotové na 70 percent, začali tam klásť podlahy v pasážach, montovať podhľady a sklené zábradlia.

Popík zároveň priznal, že dosahom pandémie sa nevyhne ani projekt rekonštrukcie ulice Mlynské nivy, ktorý HB Reavis realizuje. Otvorenie ulice pre dopravu už pritom bolo minulý rok presunuté z jesene 2019 na jeseň 2020.

„V rámci opatrení v boji proti Covid-19 je v Európe sťažený voľný pohyb pracovnej sily, pocítili sme to napríklad pri našich dodávateľoch zo susedného Česka aj iných okolitých krajín. Komplikáciám sme sa nevyhli ani pri pracovníkoch zo Slovenska, ktorí nepochádzajú z Bratislavy. Pri nich je zas v súčasnosti logicky problém s ubytovacími kapacitami,“ povedal Popík.

Čiastočné uzavretie hraníc podľa jeho slov komplikuje aj situáciu v rámci dodávateľského reťazca. Ide najmä o krajiny, ktoré sú uzavreté dlhšie, či už Taliansko alebo Francúzsko.

„Dlhšie čakáme na dlažbu pre ulicu Mlynské nivy, ktorá mala prísť z Talianska. V tomto smere uvítame ďalšie uvoľňovanie opatrení či už na národnej alebo európskej úrovni. Už dnes evidujeme posuny v termínoch pre upravený pracovný režim povoľovacích úradov, vplyv majú aj národné opatrenia, ktoré obmedzujú režim fungovania samotného sektoru stavebníctva,“ vysvetlil Popík.

Práce, ako tvrdí, pokračujú, aj keď v upravenom režime. Investor spoločne s magistrátom hlavného mesta aktívne hľadá riešenie, ako zabezpečiť aspoň čiastočné spustenie ulice pre MHD, peších a cyklodopravu na jeseň 2020.

Novú autobusovú stanicu plánoval investor dokončiť v roku 2020. Stanica má byť kombináciou medzinárodného autobusového terminálu, nákupného centra, tržnice a výškovej administratívnej budovy.

Výstavba projektu Stanica Nivy sa začala v máji 2017 prácami na administratívnej budove Nivy Tower. Asanačné práce na mieste starej autobusovej stanice sa začali v októbri 2017 a dokončili v januári 2018. Funkciu doterajšej autobusovej stanice plní náhradná autobusová stanica na Bottovej ulici v Bratislave. Investor zároveň pri stanici buduje bulvár Mlynské nivy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #autobusová stanica #Nivy