Levoča sa konečne zbaví neznesiteľného zápachu

Konateľ spoločnosti Tatra Agrolev ako jediný necítil neznesiteľný zápach hnojiva, ktoré cisterny jeho firmy vypúšťali do polí v okolí Levoče a priľahlých obcí. Obyvatelia proti tomu spisovali petíciu, usporiadali protest a podali viacero trestných oznámení na polícii.

13.05.2020 18:43
debata (4)

VIDEO: Levočania protestovali proti zápachu.

Video

Nakoniec v pondelok polícia konateľa Petra K. zadržala a vyšetrovateľ z prešovského krajského policajného riaditeľstva voči nemu vzniesol obvinenie. "Po viac ako ročnom dokazovaní prešovský krajský vyšetrovateľ zadokumentoval a objasnil rozsiahlu trestnú činnosť obvineného proti životnému prostrediu,“ potvrdil zadržanie agropodnikateľa Igor Pavlik, hovorca prešovskej krajskej polície.

Výška škody bola znaleckými posudkami preukázaná na sumu v celkovom rozsahu niekoľkých miliónov eur. Obvineného podnikateľa zadržali a stále prebiehajú ďalšie procesné úkony. Polícia strážila v posledných dňoch aj niektoré jeho cisterny.

Niekoľko mesiacov Levočania protestovali proti... Foto: Robo Hakl, Pravda
Levoča, zápach, protest Niekoľko mesiacov Levočania protestovali proti neznesiteľnému zápachu.

Levočania dlhodobo poukazovali na zápach v celom meste, pretože sa obávali zdravotných problémov. Podnikateľ tvrdil, že všetko je v poriadku a nič sa nedeje. „Používame certifikované hnojivo. Nebránim sa kontrole, pôjdeme po aplikovaní na viaceré miesta v Levoči, či je zápach cítiť,“ hovoril Kováč na adresu nespokojných ľudí. Presviedčal, že na polia, ktoré mal v prenájme, rozlieva ekologickú látku, zmes hnojiva a hnojovice. Vo verejnej debate sa vlani v novembri stretol aj s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Milanom Majerským, primátorom Levoče Miroslavom Vilkovským, odborníkmi z rezortov životného prostredia aj pôdohospodárstva. Aj pred nimi tvrdil, že všetko je v súlade so zákonom. „Nespôsobuje to žiadne riziká pre pôdu, ani pre vodu. Zoberte vzorky a nezavádzajte,“ obhajoval sa Peter K.

„Ste úplne vedľa. Klamete seba, klamete Levočanov, celý národ, všetci to cítia, len vy to necítite. Spamätajte sa už konečne,“ reagoval emotívne Majerský.

Ivana Kellnerová z občianskej iniciatívy Za čistý vzduch uviedla, že podali viaceré trestné oznámenia na podnikateľa a jeho firmu a obrátili sa aj na viaceré úrady, aby situáciu so zápachom riešili. „Na polícii sme podali dva podnety, jeden sa týkal trestného činu poškodenia životného prostredia, druhý nakladania s nebezpečným odpadom,“ povedala Kellnerová. Po zadržaní Petra K. verí, že sa situácia v Levoči a okolí upokojí. „Mám zadosťučinenie, že sa náš boj podaril. Celý čas nám išlo o kvalitné životné prostredie. Ľudia sa obávali zdravotných problémov a znížila sa im aj kvalita života. Sme radi, že sa veci hýbu správnym smerom a budeme ich naďalej sledovať,“ poznamenala Kellnerová.

Prokurátor žiada o väzobné stíhanie, podľa hovorkyne Krajskej prokuratúry v Košiciach Jarmily Janovej by mal o návrhu rozhodovať Okresný súd v Spišskej Novej Vsi vo štvrtok.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča