Karanténa sa skončila aj v poslednej osade

Posledná časť osady v Žehre v Spišskonovoveskom okrese, kde žije 700 obyvateľov, už od piatka popoludnia od 15.30 nie je v karanténe. Testy odhalili 10 pozitívnych pacientov, ktorých ihneď umiestnili v špeciálne postavenom karanténnom mestečku za osadou.

15.05.2020 11:00 , aktualizované: 17:48
karanténa, Žehra Foto: ,
V karanténnom mestečku je v súčasnosti izolovaných 92 ľudí.
debata (35)

V ňom sa momentálne nachádza 92 ľudí, okrem pozitívne testovaných sú tam aj ich rodinní príslušníci. O zrušení karantény rozhodol krízový štáb.

Osadu v Žehre rozdelili začiatkom týždňa na tri sektory, ktoré postupne testovali. Prvých 500 obyvateľov, žijúcich v rodinných domoch a chatrčiach, si mohlo slobodu užívať od stredy popoludnia po 35 dňoch. V ten istý deň odoberali vzorky v treťom sektore na sídlisku a ich výsledky sa krízový štáb dozvedel v piatok dopoludnia. Vo štvrtok a v piatok prebiehalo testovanie ľudí v karanténnom mestečku.

Celá osada v Žehre bola v karanténe od 9. apríla. Pôvodne boli od toho istého termínu uzatvorené ešte ďalšie štyri osady, jedna v Bystranoch a tri lokality v Krompachoch, dokopy približne 6-tisíc ľudí.

VIDEO: Obkolesená Žehra v karanténe. (12. 5. 2020)

Video

Musia vydržať

Justína Dunková býva v sektore, v ktorom už bola zrušená karanténa a nikto tam nebol pozitívne testovaný. Policajtov a vojakov má na očiach, pretože jej dom je v blízkosti tretieho, ešte uzavretého sektora.

„Všetci sme radi, že sme negatívne testovaní a voľne už môžeme chodiť, kam potrebujeme. Môžeme ísť do obchodu kúpiť potraviny aj hygienické veci. Máme tu síce obchody, ale nie všetko v nich mali. Ťažko sme sa tiež vedeli dostať na vyšetrenie k doktorovi alebo predpísať lieky. Veľmi nám pomáhala asistentka, no nemohla sa starať iba o jednu časť osady a mala veľa práce,“ uviedla Dunková, ktorá už s rodinou slobodný pohyb využila a boli spoločne nakúpiť v Krompachoch. Ľutuje všetkých, ktorí ešte zostávajú v karanténe. „Musia vydržať, aby konečne ten vírus odtiaľ odišiel,“ odkázala ľuďom v karanténe.

Ľudia z uvoľnených sektorov budú môcť vychádzať zo svojej lokality len smerom na mesto Spišské Podhradie. Z opačnej strany zostáva lokalita Dreveník uzavretá. V izolácii zostávajú ľudia, ktorí žijú v bytovkách na miestnom sídlisku. Niektorí z nich si zarábali na živobytie v Anglicku, prišli domov a práve tam je koncentrácia koronavírusu najväčšia.

Karanténa v karanténe

Okresná hygienička Renáta Hudáková je spokojná s vývojom situácie a testovanie ide podľa nej podľa plánov.

„Streda bola náročná, keďže sa testovalo sedemsto ľudí. Je to kapacitne veľký objem, vzorky sa testujú v dvoch laboratóriách. Výsledky by mali byť preto známe do piatka. Vo štvrtok sme testovali ľudí, ktorí boli prijatí v karanténnom mestečku v pondelok, a v piatok im budú opätovne odobraté vzorky. Všetky výsledky by sme mali mať do konca tohto týždňa. V pondelok preto budeme vedieť, aká je aktuálna situácia a od toho sa budú odvíjať ďalšie kroky,“ uviedla Hudáková.

Podľa hygieničky je dosť ťažké zdôvodniť, prečo je situácia v Žehre iná, ako v ďalších osadách, ktoré boli spolu s touto uzavreté do karantény 9. apríla. „Zohrávajú tu úlohu viaceré faktory. Aj nízka úroveň hygieny, ale najmä ich životný štýl, chuť žiť slobodne a stretávať sa a nedodržiavať vlastne tú izoláciu,“ poznamenala Hudáková.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Žehra #karanténa