Parkovanie v Košiciach bude opäť spoplatnené

Parkovanie v Košiciach bude opäť spoplatnené, schválilo to košické mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom štvrtkovom rokovaní. Poslanci tak odvolali jedno z opatrení počas mimoriadnej situácie, ktoré prijali v marci s cieľom zamedzenia šírenia koronavírusu. Naopak za letné terasy ich prevádzkovatelia do konca tohto roka nebudú musieť platiť.

28.05.2020 11:49 , aktualizované: 17:03
debata (1)

V zónach plateného parkovania bolo z uvedeného dôvodu parkovanie od 1. apríla zadarmo. „Dôvodom bolo vyjsť v ústrety rodinným príslušníkom, ktorí parkovanie využili na účel donášky nákupu či inej pomoci svojim rodičom a starým rodičom, čím im počas krízovej situácie mohli ochrániť zdravie a zabezpečiť všetko potrebné,“ povedal primátor Jaroslav Polaček s tým, že v súčasnosti sa už tento cieľ vytráca. Predtým to zdôvodňoval aj potrebou preferovania osobnej dopravy pred hromadnou počas mimoriadnej situácie.

Poslanci prijali viacero preventívnych opatrení s cieľom zamedziť šíreniu ochorenia Covid-19 na mimoriadnom zastupiteľstve 26. marca. Uznesenie o uvedenom opätovnom spoplatnení parkovania nadobudne účinnosť po jeho podpísaní primátorom.

Letné terasy

Za letné terasy v Košiciach ich prevádzkovatelia do konca tohto roka nebudú musieť platiť. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom štvrtkovom zasadnutí schválilo odpustenie dane za užívanie verejného priestranstva v prípade vonkajšieho sedenia. Chce tak pomôcť zmierniť niektoré následky opatrení v súvislosti s koronakrízou.

Ako pripomenul primátor Jaroslav Polaček, mimoriadna situácia trvá a prevádzkovatelia reštaurácií barov či kaviarní ešte stále nemôžu naplno využívať svoje kapacity. „Som rád že poslanci istým spôsobom vytvárajú priestor na to, aby sa život v meste Košice vrátil do normálu,“ povedal s tým, že v súčasnosti prevádzkovatelia za letné sedenie platia.

Zmena všeobecne záväzného nariadenia (VZN) bude platiť od 1. júna do 31. decembra. Jej cieľom je pomoc právnickým osobám a fyzickým osobám – podnikateľom zmierniť negatívne sociálno-ekonomické dôsledky pandémie ochorenia Covid-19. Niektorí poslanci v diskusii vyjadrili názor, že táto zmena VZN rieši len malú skupinu podnikateľov. Návrh, aby sa odpustenie uvedenej dane týkalo aj trvalého parkovania taxislužieb, MsZ v tesnom hlasovaním neschválilo.

Ročný príjem z poplatkov za vonkajšie sedenie predstavuje pre mesto zhruba 250-tisíc eur. Ich odpustenie bude možné len pri splnení všetkých podmienok, žiadateľ bude musieť mať takisto vyrovnané všetky finančné podlžnosti voči mestu. Za rok 2019 eviduje mesto nedoplatok za letné terasy v sume okolo 25-tisíc eur.

Košické reštaurácie, kaviarne a bary začiatkom mesiaca požiadali vedenie mesta o odpustenie poplatkov súvisiacich s prevádzkou letných terás. Argumentovali výraznými stratami, ktoré utrpeli z dôvodu opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, pričom ich prevádzky museli byť dočasne zatvorené alebo bolo ich fungovanie zásadne obmedzené. Mesto vtedy zvažovalo čiastočné úľavy, neskôr avizovalo úplné oslobodenie od tejto dane pre tieto prevádzky.

Dopravný podnik

Košickí mestskí poslanci na svojom štvrtkovom rokovaní opätovne určili za generálneho riaditeľa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Padyšáka, ktorý je poverený touto funkciou. Primátor Jaroslav Polaček predchádzajúce takéto uznesenie nepodpísal. Vo štvrtok vyhlásil, že Padyšák nemá jeho dôveru a obvinil ho z pochybení. Padyšák ich odmieta.

„Prezentované informácie o nedosahovaní výsledkov, ktoré mesto od generálneho riaditeľa očakáva, sa nepotvrdili,“ uviedol poslanec Vladimír Saxa v reakcii na primátorove zdôvodnenie nepodpísania februárového uznesenia. Pripomenul, že odvtedy, ako aj od avizovaných kontrol v DPMK, prešiel dlhý čas a ich výsledky stále nie sú známe.

Podľa primátora dochádza v DPMK k plytvaniu finančných prostriedkov. Ako povedal, Padyšák nemá jeho dôveru z dôvodu závažných porušení pri verejných obstarávaniach. „Poukázal na ne aj Úrad pre verejné obstarávanie a aj napriek tomu DPMK stále išiel svojou cestou,“ povedal s tým, že doposiaľ sa zdržiaval komentárov, keďže „nechcel vynášať súdy“ a čaká na výsledky kontroly.

Padyšák obvinenia primátora odmieta. „Rozhodnutie poslancov rešpektujem a ďakujem im za prejavenú dôveru,“ reagoval. Ako predtým pripomenul, od jeho nástupu do funkcie sa v DPMK vykonalo niekoľko kontrol.

Padyšáka navrhol za dočasného riaditeľa DPMK primátor Polaček na ustanovujúcom zasadnutí MsZ v decembri 2018. Poslanci z tejto pozície odvolali Richarda Majzu a zároveň primátora poverili, aby do šiestich mesiacov vyhlásil výberové konanie na tento post. Podľa poslancov víťaz prvého výberového konania nesplnil podmienky do jeho zaradenia.

V druhom výberovom konaní podľa MsZ kandidáti nemali rovnaké šance na úspech a spochybnili jeho transparentnosť. Ako tvrdí viceprimátor Marcel Gibóda, tieto výberové konania neboli neúspešné, ale MsZ nerešpektovalo výber kandidátov, ktorí z nich vzišli, pričom Padyšák sa vo výberovom konaní neumiestnil na prvom mieste.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #parkovanie #dane za terasy