Strelec z Horoviec vinu za smrť dvoch ľudí na súde priznal

Muž (36), ktorého prokuratúra viní z toho, že pred rokom na zábave v obci Horovce pri Púchove zavraždil dvoch ľudí, vinu pred súdom v plnom rozsahu priznal.

06.06.2020 17:10
horovce vrah Foto: ,
Obžalovaného zo streľby na hasičskej zábave v Horovciach spred roka priviedli na súd po zuby ozbrojení členovia eskorty. Reťazami mal spútané ruky aj nohy.
debata (12)

Podľa obžaloby si tridsaťšesťročný Martin C. bez povolenia zadovážil zbraň a náboje. Ozbrojený prišiel vlani v júni na tradičnú hasičskú zábavu v Horovciach. Tam dobrovoľného hasiča dvadsaťročného Jakuba G. zasiahol do brucha. Potom sa obrátil na menovca Jakuba G. a päťkrát vystrelil. Dvadsaťročný mladík zomrel na mieste.

Potom vystrelil na dvadsaťdvaročného Martina E. Ten ešte niekoľko dní bojoval o život v nemocnici, avšak prehral. Martin C. vystrelil aj na ďalšieho mladého muža, ten však stihol uskočiť. Potom sa strelec dal na útek a polícia po ňom pátrala osem hodín v okolitých lesoch, kde mal niekoľko bunkrov.

Jakub G. streľbu na zábave v Horovciach prežil,... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
horovce streľba Jakub G. streľbu na zábave v Horovciach prežil, prišiel však o jednu obličku.

Martin C. na trenčianskom okresnom súde hovoril tichým hlasom a pri čítaní obžaloby sa kýval dopredu a dozadu a chvíľami si niečo mrmlal pod rúškom. Na otázku predsedu senátu, či si priznáva vinu, odpovedal kladne. „Nepopieram spáchanie všetkých skutkov, ktoré sú mi kladené za vinu,“ povedal.

„Súd to bude považovať za priznanie ich spáchania,“ skonštatoval sudca. Aj prokurátor súhlasil, aby súd vykonal skrátené dokazovanie, žiadal však vypočuť znalcov z odboru psychológia a psychiatria.

Postrelenému dobrovoľnému hasičovi Jakubovi G. museli lekári vyoperovať obličku. Od strelca žiada odškodné vo výške stotisíc eur. „Bol som dlho v nemocnici, nemám obličku,“ povedal pred súdom. Tvrdil, že s Martinom C. boli kamaráti a nevie si vysvetliť, prečo strieľal. Väčšina poškodených si uplatňuje nárok na náhradu škody, pričom od strelca spoločne žiadajú viac ako 450-tisíc eur. Pojednávanie bude pokračovať 12. júna, kedy by mali vypovedať súdni znalci a vyjadriť sa k duševnému stavu obžalovaného.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #streľba #Horovce