Poslanci sa poskladali na defibrilátor

Jedenásť mestských poslancov z Handlovej sa vzdalo na tri mesiace svojich poslaneckých odmien. Mestu tak ušetrili 3 914 eur, za ktoré mestská polícia dostala defibrillátor.

07.06.2020 14:30
debata

„Je prvý, ktorý naša mestská polícia má,“ povedala primátorka Silvia Grúberová. „Bol to nápad členov zoskupenia občianskych aktivistov Lepšia Handlová a poslancov. Rozmýšľali sme, ako pomôcť mestu. Najprv sme chceli peniaze použiť na nákup rúšok, dezinfekcie a podobne, no nakoniec sme sa rozhodli kúpiť defibrilátor, ktorý bude zachraňovať životy,“ hovorí mestská poslankyňa Lina Gregor. Poslanci svoj nápad predostreli priamo na mestskom zastupiteľstve a pridali sa aj niekoľkí ďalší kolegovia.

Defibrilátor pri resuscitácii podstatne zvyšuje šancu človeka na prežitie. Mesto prístroj za 2 502 eur kúpilo po verejnom obstarávaní. „Zvyšné peniaze poslanci venovali mestu na dokúpenie materiálu potrebného na zabránenie šírenia koronavírusu,“ doplnila hovorkyňa mesta Jana Paulíniová.

Mesto vybralo výkonný prístroj, ktorý umožní vydať až 425 výbojov. Výbava obsahuje aj elektródy pre deti od 8 rokov alebo 25 kilogramov. „Veľkou výhodou nového defibrilátora je, že je rovnaký ako zvyčajne používajú zásahové autá rýchlej záchrannej pomoci,“ dodala Paulíniová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Handlová #defibrilátor