Na košickom Luníku IX začali s búraním ďalšej bytovky

Panelák na Hrebendovej 30-32 na košickom Luníku IX začali búrať v sobotu ráno. Dôvodom je vážne narušená statika bytovky. Cena búracích prác vrátane dopravy a likvidácie odpadu je stanovená na 95-tisíc eur.

13.06.2020 09:48
debata (34)

Bytovka mala byť zbúraná už v roku 2018, no tamojšia mestská časť vtedy požiadala, aby sa počkalo s asanáciou. Verila, že sa ešte podarí „vybývanú“ bytovku zrekonštruovať.

Video: Búranie paneláku na košickom sídlisku Luník IX.

Video

„Napokon sme sa rozhodli, aby bol dom zbúraný. Mali sme predstavu, že mestská časť získa panelák za symbolické jedno euro a podarí sa nám získať peniaze na rekonštrukciu. Podľa vypracovaného statického posudku by mohol byť opravený, stálo by to približne dva milióny eur,“ uviedol vtedy Marcel Šaňa, starosta Luníka IX.

Vlani v novembri okolo bytovky na Hrebendovej 30 – 32 ťažké mechanizmy vypratali obrovské kopy odpadu za zhruba 60-tisíc eur. Naposledy sa na sídlisku búral susedný panelák na Hrebendovej 26 a 28 v decembri 2017 za 120-tisíc eur. Doteraz z Luníka IX zmizlo desať budov.

Prvú museli zbúrať ešte v roku 2008 po rozsiahlom požiari, postupne asanovali ďalšie. Vo všetkých prípadoch bola dôvodom narušená statika, napríklad podmytím paneláka pre zničené vodovodné potrubie alebo búraním priečok tamojšími obyvateľmi. Po demolácii spomínanej bytovky a odstránení ruín sa na tomto mieste začne s výstavbou nových bytov.

Búranie paneláku na košickom sídlisku Luník IX. Foto: Pravda, Robo Hakl
Košice, Luník IX. Búranie paneláku na košickom sídlisku Luník IX.
34 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Luník IX