Vanda prekvapila malým ťaviatkom

Pred dvomi týždňami Vanda prekvapila svojich ošetrovateľov. Tušili, že je gravidná, no predpokladali, že malý ťaví mládenec príde na svet koncom roka. Vanda však nakoniec porodila koncom júna.

11.07.2020 11:30
debata

VIDEO: Prekvapenie v košickej zoo: Vanda a jej mláďatko.

Video

Patrik Pastorek z košickej zoo vysvetľuje, že Vanda vlani v apríli priviedla na svet samčeka. Zvyčajne ťavy mávajú prestávku medzi jednotlivými graviditami, ktoré trvajú dvanásť až štrnásť mesiacov, jednu až dve sezóny.

Podobný prípad v zoo ešte nemali, hoci ťavy dvojhrbé chovajú od roku 1988. Pastorek predpokladá, že Vanda sa len niekoľko týždňov po vlaňajšom pôrode opäť spárila so samcom Sidom.

"Nečakali sme, že Vanda porodí tak skoro. Nenastali žiadne komplikácie, mláďa je zdravé a Vanda je starostlivá mama,“ konštatuje Pastorek s tým, že táto ťavia mama je robustnejšia, preto sa ťažko odhadovalo, či opäť čaká mláďatko.

Zatiaľ sú s mláďatkom oddelení od zvyšku stáda, no čoskoro sa ťavie bábätko zoznámi aj s ostatnými členmi.

„Vanda má štrnásť a pol a otec Sid šesť rokov. Tento rok u nás na svet prišiel už druhý samček, ďalšieho porodila matka April v marci. Otcom je tiež Sid,“ spresňuje Pastorek. V súčasnosti stádo okrem dvoch nových prírastkov, samčekov, pozostáva zo samíc April, Vandy, Gobi a Žanety a samca Sida.

V košickej zoologickej záhrade doposiaľ prišlo na svet 19 tiav, pričom úplne prvé mláďa prišlo na svet v roku 2001. Vanda prišla do Košíc v roku 2007 z Prahy, jej partner Sid pricestoval z poľského mesta Lodž v roku 2015.

Ťavy sa chovajú ako domáce zvieratá, ale slúžia aj ako dopravný prostriedok. Naraz dokážu vypiť až 200 litrov vody. Ťava dvojhrbá prejde denne s ťažkým nákladom až 40 kilometrov a bez vody vydrží až 45 dní. Žije v púšťach a polopúšťach v centrálnej Ázii a váži od 600 do 1000 kilogramov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #ZOO Košice