V prešovskom centre ordinoval lekár s koronavírusom, nik sa nenakazil

Karanténa v prešovskom Centre sociálnych služieb Vita Vitalis, v ktorom ordinoval lekár s potvrdeným koronavírusom, sa po desiatich dňoch skončila.

18.07.2020 12:00
debata (10)

Aj piatkové kontrolné PCR testy na koronavírus boli totiž u všetkých negatívne. „Regionálny hygienik rozhodol o ukončení karantény,“ potvrdila hovorkyňa prešovskej župy Dáša Jeleňová. V karanténe bolo od 8. júla 112 klientov zariadenia, 63 zamestnancov priamo v centre a 44 zamestnancov, ktorí museli zostať v domácej karanténe.

Prešovské Centrum sociálnych služieb Vita Vitalis Foto: Robo Hakl, Pravda
Centrum sociálnych služieb Vita Vitalis Prešovské Centrum sociálnych služieb Vita Vitalis

Ešte začiatkom týždňa zamestnanci, ktorí zostali zatvorení priamo v centre Vita Vitalis, zverejnili na sociálnej sieti list, v ktorom prosili o výmenu, pretože už nevládali klientom poskytovať potrebnú starostlivosť.

"Personál, ktorý ostal doslova „uväznený“ v zariadení poskytuje služby už na hranici svojich síl, je unavený a dokonca sú tam zamestnankyne, ktoré samé doma majú maloleté deti, o ktoré je rovnako potrebné sa starať. Pýtame sa, koľkokrát ešte prebehne testovanie všetkých, aby sa zariadenie dostalo do stavu ako predtým, keď všetci sú negatívni,“ uviedli vo výzve. „Sme na pokraji síl,“ zdôraznili, nakoľko pri počte 19 opatrovateľov na 112 klientov je podľa nich pochopiteľné, že je potrebné ich vystriedať.

Terézia Sisáková, poverená riadením zariadenia, počas týždňa pre Pravdu potvrdila, že zamestnanci sú nespokojní a unavení. Podľa nej sa neskôr nálada zlepšila a centrum preškolilo niektorých zamestnancov, aby mohli opatrovať klientov.

Karanténu v zariadení vyhlásili hneď potom, keď lekár a zdravotná sestra, ktorí tam ordinovali, boli pozitívne testovaní na koronavírus. U žiadneho z klientov a zamestnancov zariadenia nebol koronavírus potvrdený.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #koronavírus