Deti z prevráteného autobusu vyviazli len s ľahkými zraneniami

Šťastie v nešťastí mali takmer tri desiatky detí, ktoré putovali do letného tábora v Ružomberku, no autobus cestou tam s nimi havaroval. Dve z nich utrpeli ľahké zranenia a po ošetrení ich pustili domov. Ostatné si prázdniny už naplno užívajú.

20.07.2020 10:59 , aktualizované: 21.07.2020 06:00
autobus nehoda Foto: ,
Autobus s deťmi sa prevrátil v katastri obce Liptovská Osada.20.7.2020
debata (6)

VIDEO: Psychologička Daniela Gajdošechová o nehode a o detskom tábore, do ktorého deti cestovali.

Video

Autobus, v ktorom sedelo 29 detí a dvaja dospelí, smeroval v pondelok z Detvy do letného tábora v ružomberskej mestskej časti Biely Potok. Krátko po desiatej hodine sa však v katastri Liptovskej Osady prevrátil do jarku. Našťastie, nikto neprišiel o život ani neutrpel vážne zranenia. Záchranári ošetrili len niekoľko ľahko ranených. Na miesto prišli okrem zdravotníkov a policajtov aj hasiči, ktorí zabezpečili aj evakuačný autobus. Náhradný presun však nakoniec zabezpečil dopravca a deti odviezol do tábora.

„Na základe vykonaného vyšetrovania bolo zistené, že 66-ročný vodič z doteraz presne nezistených príčin prešiel s autobusom vpravo mimo vozovky, kde sa prevrátil na pravú časť vozidla,“ povedal žilinský policajný hovorca Radko Moravčík. Alkohol u vodiča nezistili, hmotnú škodu predbežne vyčíslili na 5-tisíc eur.

Šofér má podľa našich informácií tridsaťročnú prax, toto bola jeho prvá nehoda. Údajne sa v mierne ľavotočivej zákrute vyhýbal protiidúcemu kamiónu a stiahla ho krajnica. Hovorkyňa Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku Petra Dišková potvrdila, že u nich ošetrili dve dievčatá vo veku 15 a 17 rokov. „Mali len ľahké povrchové poranenia, obidve už prepustili do domácej liečby,“ povedala Dišková.

VIDEO: Prevrátený autobus na Donovaloch.

Video

Tábor s tradíciou

Minister školstva Branislav Gröhling bol práve v čase nehody na ceste do tohto tábora, ktorý mal otvoriť. V správach v aute sa však dopočul o havárii a hneď sa tam zastavil. „Išiel som do Ružomberka otvoriť tento letný tábor s deťmi, ktoré nemajú také šťastné osudy, a po ceste som sa dozvedel o tejto udalosti,“ reagoval na mieste havárie minister.

Psychologička Daniela Gajdošechová z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Detve, ktoré tábor organizuje, potvrdila, že autobus s deťmi išiel do ružomberského tábora. Poobede už všetky spokojne pobehovali po dvore penzióna, v ktorom sú ubytované. Zastihli sme ich tam aj my. Nič nenasvedčovalo tomu, že by mali za sebou nejakú traumu – usmievali sa a boli veselé.

„Je to tábor pre deti zo sociálne znevýhodnených rodín, ktorým sa venujeme. Máme tu prázdninujúcich od 6 do 15 rokov. Prítomní sú tiež mladí asistenti, ktorí k nám začali chodiť ako šesťroční, no pri každoročnom opakovaní sme si ich zaučili a teraz nám pomáhajú,“ vysvetlila Gajdošechová.

Počas nehody v autobuse osobne nebola, takže všetky informácie o nej má len sprostredkované. „S ďalšími kolegami sme za autobusom išli, s miernym odstupom, autom. Keď sme sa k miestu havárie blížili, videli sme kolónu. Potom sme zbadali v priekope autobus s detvianskou ešpézetkou. Šokovalo nás, že sú to naše deti,“ podotkla.

Pomáhali všetci

„Ľudia z okoloidúcich áut povystupovali a pomáhali všetkým vyjsť cez strešné okno autobusu,“ opísala scénu tesne po nehode Gajdošechová. Najmä menšie deti boli podľa nej vystrašené a plakali. „Snažili sme sa ich utíšiť. Tie staršie boli najskôr otrasené, ale potom už z toho mali takú menšiu šou,“ povedala, pripomínajúc, že nikomu sa nič vážne nestalo. „Jedno dievčatko malo narazenú krčnú chrbticu a ďalšie, keďže sedelo pri okne, dorezanú pravú ruku. Obidve zobrala záchranka, no momentálne sú už doma s rodičmi. Do tábora sa už nevrátia,“ poznamenala.

O tom, čo sa stalo, informovali všetkých rodičov, pričom detí sa pýtali, či ich majú odviezť domov. „Okrem zranených chceli všetky zostať, takže tábor pokračuje. Momentálne im nechávame voľnejší program, aby sa z toho vyrozprávali a odbúrali stres. Potom sa rozdelia do družstiev a pôjdu robiť rôzne aktivity,“ vysvetlila psychologička. Nezistili vraj, že by z toho mali nejakú veľkú traumu. „Môže sa to prejaviť ešte cez noc, ale dúfame, že budú v poriadku,“ doplnila s tým, že v Ružomberku zostanú do soboty.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #autobus #Donovaly #nehoda autobusu