V Tatrách zachraňovali Belgičana s Kolumbijčankou

Horskú záchrannú službu (HZS) požiadal v nedeľu o pomoc belgický turista pre 25-ročnú kolumbijskú priateľku. Počas túry na južnej strane Západných Tatier ich v oblasti Otrhancov zastihla búrka, po ktorej žena začala pociťovať bolesti v dolných končatinách. HZS o tom informuje na svojej internetovej stránke.

27.07.2020 05:50
debata (11)

„Turisti nemali dostatočné vybavenie a po búrke ostali obaja premáčaní a výrazne podchladení. Navyše žene neumožňovali bolesti v dolných končatinách dokončiť túru. Obaja boli vystrašení a požadovali urýchlenú záchranu. Zároveň poskytli súradnice GPS a s operátorkou HZS boli neustále v kontakte prostredníctvom tiesňových SMS,“ uviedla HZS.

O súčinnosť požiadali posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu. „Tá vyzdvihla v Žiarskej doline záchranára HZS zo Západných Tatier a pokračovala k turistom. Za pomoci navijaku vysadili pri pacientke lekárku leteckých záchranárov a následne záchranára HZS. Postupne oboch turistov letecky transportovali za pomoci navijaka na lúku pri ústí Račkovej doliny. Tam obom poskytli ošetrenie a zateplenie. Záchranári HZS následne turistov odviezli terénnym vozidlom do kempu v Račkovej doline,“ dodala HZS.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Západné Tatry