Brunovciam zostalo na účte 9 eur, starostka sa vyhýba poslancom

Brunovce sú v patovej situácii. Komunikácia medzi starostkou Stanislavou Zervanovou (ĽS NS) a poslancami viazne. Posledné obecné zastupiteľstvo mali koncom minulého roka. Keďže sa starostka nemala k činu, zvolali si ho poslanci sami.

27.08.2020 09:00
obecné zastupiteľstvo, Brunovce Foto: ,
Zasadnutie poslancov obecného zastupiteľstva Brunovce.
debata (8)

Obec totiž prehrala súdny spor týkajúci sa nefunkčnej kanalizácie. Podľa aktivistu Juraja Kuklu exekútor siahol na obecný účet a vzal si 49 821 eur. Obec má teraz k dispozícii necelých 9 eur.

Na utorkové zasadnutie starostka neprišla. Okresané zastupiteľstvo tak schválilo uznesenie, ktorým žiadajú starostku, aby predložila správu o činnosti a majetkových pomeroch v obci za rok 2019.

Problémy sa ťahajú dlhodobo. Bývalá starostka po prehratých komunálnych voľbách pálila dokumenty pred obecným úradom. Terajšia sa vyhýba obecnému zastupiteľstvu.

„Na zasadnutí z 29. júla nesprístupnila poslancom potrebné doklady a odmietla viesť zasadanie obecného zastupiteľstva s inými bodmi programu. Nesúhlasila ani so zmenou termínu zasadnutia. Ďalšie zasadnutie sa malo konať 13. júla, hodinu a pol pred termínom poslala starostka mail, že sa konať nebude. Pred zamknutý obecný úrad prišli traja poslanci, kde im úradníčka oznámila, že starostka má zdravotné problémy. V zmysle rokovacieho poriadku obce mala starostka do 14 dní zvolať nové zastupiteľstvo, na výzvy ale nereagovala,“ vysvetlil poslanec Pavol Jedlička.

Bez východiska

Obecní poslanci kontaktovali ministerstvo financií, krajskú aj okresnú prokuratúru, Národný kontrolný úrad, zatiaľ sa však nič nezmenilo. Rezort financií skonštatoval, že nezavedie v Brunovciach nútenú správu, pretože celková výška záväzkov obce po lehote splatnosti nepresiahla 15 percent skutočných bežných príjmov obce predchádzajúceho rozpočtového roka. Zervanová totiž na otázky ministerstva odpovedala, že obec k 10. augustu dlhuje len čosi vyše päťtisíc eur, pričom bežné príjmy za minulý rok dosiahli 252 167,02 eura.

Zervanová po niekoľkých urgenciách odpovedala na otázky Pravdy. Tvrdí, že kauzu, pre ktorú exekútor stiahol peniaze z obecného účtu, zdedila po predchodkyni a obec je podľa nej v dobrej finančnej kondícii. „Všetky záväzky voči štátnym inštitúciám máme pouhrádzané,“ hovorí starostka. Zastupiteľstvá sa podľa nej nekonajú preto, lebo ich „ľudia ignorujú“. „Mali sme mať doteraz 17 zastupiteľstiev. Mnohí poslanci sa ich zúčastňovať odmietajú. Jeden poslanec sa zúčastnil troch zo sedemnástich. Čo mám robiť, keď na ne nechodia?“ konštatuje starostka s tým, že situácia je momentálne zrejme bezvýchodisková.

Zlý signál

Podľa ústredného riaditeľa kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michala Kaliňáka, Brunovce vysielajú signály, že nefunguje v režime, ako by sa od obce očakávalo.

„To je mimoriadne nebezpečný signál aj preto, lebo takéto prípady môžu vytvoriť búrku nevôle alebo nedôvery voči celej miestnej územnej samospráve, voči ostatným starostom, primátorom aj poslancom zastupiteľstiev, ktorí to robia s tým najúprimnejším vedomím,“ konštatuje Kaliňák.

Poukazuje na to, že aj poslanci, aj starostka by si mali uvedomiť, že ľudia ich zvolili preto, aby spolupracovali. „Míňajú energiu na podozrenia, nedôveru, znevažovanie alebo skryté osobné útoky. Nič z toho však neprospieva plneniu samosprávnych úloh, ale ani tomu, aby obec zabezpečovala rozvoj a prihliadala pritom na oprávnené potreby svojich obyvateľov,“ uzavrel Kaliňák.

Spor, ktorý Brunovce prehrali

Brunovce prehrali spor týkajúci sa nefunkčnej kanalizácie. V roku 2018 Okresný úrad Trenčín vyhlásil nútenú správu na prevádzku a údržbu verejnej kanalizácie obce. Obec totiž nedokázala zabezpečiť odvádzanie a čistenie odpadových vôd a hrozilo nebezpečenstvo poškodenia životného prostredia. Počas nútenej správy mala čistička prejsť rekonštrukciou. O údržbu kanalizácie sa medzitým starala spoločnosť PreVaK, ktorá vyvážala odpadové vody a obci vystavila faktúry vo výške 33 365 eur. Brunovce neplatili a Okresný súd v Novom Meste nad Váhom rozhodol, že obec je povinná celú sumu žalobcovi zaplatiť aj s úrokom z omeškania a náhradou trov konania. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 16. mája tohto roku, obec sa však odvolala až 9. júna. Preto sa firma obrátila na exekútora a ten siahol na peniaze obce.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Brunovce