Na Orave sa podarila veľká vec. Majú pôrodnicu, akú môžu závidieť i za hranicami

Na Hornej Orave pred týždňom otvorili zrekonštruované gynekologicko pôrodnícke oddelenie. Projekt nemocnice s poliklinikou v Trstenej si vyžiadal päť miliónov eur.

28.09.2020 20:41
pjimage Foto:
Zrekonštruované gynekologicko pôrodnícke oddelenie v Hornooravskej nemocnici v Trstenej.
debata (7)

Financovaný bol zväčša z eurofondov, prispeli aj Ministerstvo zdravotníctva, Žilinský samostatný kraj a napokon aj samotná nemocnica, ktorá nie je zadĺžená a pracuje v zelených číslach, sumou 200-tisíc euro.

Na slovenské pomery sa jedná o naozaj unikátny projekt. Každá rodička bude mať vlastnú pôrodnú izbu so špičkovým vybavením – radosť z nového života tak bude môcť nerušene zdieľať aj s ďalším rodinným príslušníkom.

Všetky priestory sú klimatizované…

„Vybudovali sme nádherné oddelenie, ktoré nám môžu závidieť aj ďaleko za hranicami. Som rád, že v kraji, kde je vysoká pôrodnosť, budú mať ženy nadštandardné podmienky,“ vraví uznávaný gynekológ a zároveň riaditeľ nemocnice Marian Tholt.

V Trstenej vlani vykonali 1143 pôrodov. „Na počet obyvateľov je tu najvyššia pôrodnosť, religiozita je tu vysoká, narodenie dieťaťa Oravci berú ako dar od Boha,“ doplnil Tholt.

Nemocnica má na gynekologicko pôrodíckom oddelení 47 lôžok, z toho šesť JIS-kových. Pred rekonštrukciou sa išlo za inšpiráciou neraz aj ďaleko – napríklad do Varšavy, Brna, či španielskej Barcelony. „V strednej Európe máme jedno z najmodernejších pracovísk,“ teší riaditeľa hornooravskej nemocnice s poliklinikou.

Pozrite si, ako to dnes v nemocnici v Trstenej vyzerá…

Zrekonštruované gynekologicko pôrodnícke...
Zrekonštruované gynekologicko pôrodnícke...
+12Zrekonštruované gynekologicko pôrodnícke...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Orava #Trstená