Urbárnici chcú chrániť lúku aj starý les

Urbárnici z Dubnice nad Váhom chcú územie Langáčske skaly vyhlásiť za chránené. V praxi to znamená, že lúky bude môcť spásať dobytok, ale nebudú sa môcť po nich preháňať motorky či autá. Les by bol bezzásahovou zónou, čiže by zostal tak ako doteraz divoký.

10.10.2020 08:44
debata (7)

S myšlienkou prišiel predseda Urbárskeho pozemkového spoločenstva Juraj Vasko. Hovorí, že ide prevažne o lúčne biotopy, asi dvojhektárový les so 150-ročným porastom a skaly.

„Na lúkach rastie chránená rastlina popolavec dlholistý moravský. Na Slovensku sa vyskytuje už iba pri Čavoji, na Omšenskej babe a v Bielych Karpatoch, inak nikde,“ upozorňuje Vasko s tým, že túto rastlinu určite treba chrániť. „V zmysle zákona je možné vyhlásiť súkromné chránené územie, čo sme aj spravili. Dali sme si vypracovať návrh, píše sa v ňom, čo na tomto území možno robiť a čo je zakázané,“ vysvetľuje Vasko. „Keďže ide o spoločenstvo, kde je vlastníkom okrem mňa ďalších päťsto ľudí, predložil som návrh valnému zhromaždeniu vlastníkov, ktoré zámer schválilo,“ dodal.

Súkromné chránené územie Langáčske skaly tvoria... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Langáčske skaly, Dubnica nad Váhom Súkromné chránené územie Langáčske skaly tvoria lúky, 150-ročný les a skaly.

Ak sa Langáčske skaly stanú chráneným územím, obmedzená bude napríklad jazda na bicykli, motorkách, štvorkolkách či autách. „Zákazy sa nebudú týkať pešej turistiky,“ pokračuje Vasko s tým, že aj keď bude lúka chránenou oblasťou, bude sa musieť kosiť, môže sa tam pásť dobytok.

„V lesnej časti sa hospodáriť nebude, pôjde o bezzásahovú zónu,“ podotýka Vasko s tým, že ani doposiaľ sa v lese nehospodárilo. Urbárnici sa dohodli, že les zachovajú ako relikt pôvodného lesa. „Hospodársky nás to nemôže zruinovať a zachováme tam kus divokej prírody pre budúce generácie,“ konštatuje šéf urbárnikov.

Keďže Langáčske skaly ležia v katastri Dubnice nad Váhom, žiadosť o vyhlásenie súkromného chráneného územia rieši Okresný úrad v Trenčíne, odbor starostlivosti o životné prostredie. Miroslav Ďuriš z tohto odboru spresňuje, že výmera dosahuje 5,0212 hektára. V súčasnosti je zámer zverejnený na úradnej tabuli okresného úradu. Rovnako ho zverejňuje aj mesto Dubnica nad Váhom.

„Vlastníci pozemkov, verejnosť, napríklad turisti, poľovníci, ale aj orgány štátnej správy ako obvodný banský úrad, lesný úrad, obec, nám môžu poslať pripomienky k zámeru,“ vysvetľuje Ďuriš. Prípadné pripomienky s nimi prerokujú a až potom môže úrad pripraviť konečnú verziu vyhlášky. Ďuriš predpokladá, že ak sa nevyskytnú žiadne zásadné pripomienky, vyhláška by mohla byť hotová už koncom tohto roka, prípadne začiatkom budúceho.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #chránené územie