Dážď neutíchal ani tretí deň, povodne majú prvú obeť

Povodne na Spiši si vyžiadali prvú obeť. V obci Jezersko v Kežmarskom okrese dnes našli utopeného 26-ročného muža. Informoval o tom Igor Pavlík, hovorca Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove s tým, že sa čaká na obhliadajúceho lekára. Ešte počas utorkového večera ho strhol rozvodnený potok a vyhlásili po ňom pátranie. Dnes dopoludnia jeho telo našli horskí záchranári a konštatovali smrť.

14.10.2020 11:09 , aktualizované: 23:03
debata (13)

VIDEO: Veľká voda sa valí cez Krompachy aj Kysak.

Video

Po prechodnom poklese alebo ustálenosti je väčšina tokov opäť na vzostupe. Ich kulmináciu očakávajú meteorológovia v najbližších hodinách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval večer na sociálnej sieti.

Najvážnejšia situácia je podľa SHMÚ v povodiach Moravy a Myjavy, na tokoch v oblasti Malých Karpát, na hornej Nitre a povodí Bebravy. Taktiež na dolnej Slanej, v povodiach Hnilca, Hornádu a na rieke Vlára. „Vo vymenovaných povodiach je na vodomerných staniciach dosahovaný tretí stupeň povodňovej aktivity,“ spresnili s tým, že v súvislosti s protipovodňovou ochranou Banskej Bystrice sa tam uskutočňujú stavebné práce.

„V priebehu štvrtka budú hladiny vodných tokov pozvoľna klesať. To neplatí pre stredné a dolné úseky väčších tokov, kde očakávame vzostupy z dotekania,“ upozornili meteorológovia. Dodali, že výraznejší pokles hladín pravdepodobne zabrzdia ďalšie predpovedané zrážky počas piatka.

Všetky dobrovoľné hasičské zbory obcí, ktoré disponujú protipovodňovými vozíkmi a vozidlami z projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, boli v stredu od 16. hodiny uvedené do pohotovosti. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Pomáhať majú profesionálnym hasičom v lokalitách, ktoré sú najzasiahnutejšie nepriaznivým počasím a zhoršujúcou sa povodňovou situáciou. „Dobrovoľné hasičské zbory obcí budú z dôvodu pretrvávajúceho dažďa v pohotovosti až do odvolania,“ spresnila Farkasová.

Hron sa vylial v blízkosti záhradkárskej osady

Minimálne na dvoch miestach vo Zvolene je pre dlhotrvajúci dážď vážna situácia. TASR o tom informoval hovorca mesta Martin Svatuška s tým, že rieka Hron sa vyliala v blízkosti záhradkárskej osady na Podborovej, kde ohrozuje majetok Zvolenčanov, ale aj životy hospodárskych zvierat.

„Práve na tomto mieste zasahovali štátni i dobrovoľní hasiči, s ktorými spolupracujú naši ľudia z mestského komunálneho strediska. Vrecia s pieskom dokonca pomáhajú plniť naši zamestnanci, ktorí za bežných okolností spolupracujú pri archeologickom výskume na Pustom hrade,“ uviedla k situácii primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová.

Rieka Slatina zas ohrozila chatárov v rekreačnej oblasti Červený medokýš, keď sa vyliala na jeden z úsekov cesty. Mestská polícia odkláňa vodičov na náhradnú trasu cez sedlo Pustého hradu.

V Banskej Bystrici uzavreli podchod aj most

V Banskej Bystrici platí od stredy druhý stupeň povodňovej aktivity na vodnom toku Hrona a jeho prítokoch v rámci okresu Banská Bystrica. Rieka sa z koryta zatiaľ nevyliala. TASR o tom informoval banskobystrický magistrát. Dočasne uzavreli podchod aj most. V stredu zasadala Krajská povodňová komisia a Povodňová komisia mesta Banská Bystrica. Pre intenzívne lejaky bolo nutné prijať nevyhnutné opatrenia.

Na miestach, kde v súčasnosti nie je dokončená výstavba protipovodňových múrov, osádza Slovenský vodohospodársky podnik a Hasičský a záchranný zbor SR mobilné hradenia a vrecia.

„Zároveň dochádza k dočasnému uzavretiu podchodu pod malou železničnou stanicou na Hronskom predmestí a až do odvolania k uzavretiu mosta na Ulici 9. mája. Doprava bude presmerovaná v smere na Mičinskú cestu a Cestu k Smrečine tak, ako počas výstavby protipovodňových opatrení v tomto úseku v letných mesiacoch,“ informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

O uzavretí mostu vedúceho ponad Hron informovala aj banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti s tým, že jediný prejazdný ostáva most pri Smrečine. Hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák doplnil, že uzávera platí aj pre peších.

Pre vyliatu Handlovku kolabuje v Prievidzi doprava

Už druhý deň ovplyvňuje dopravu v meste vysoká hladina rieky Handlovka. Tá sa vyliala na cestu pod mostami na Nábreží sv. Metoda a samospráva v spolupráci s políciou bola nútená komunikáciu uzavrieť.

„Podľa informácií z varovného systému by nemalo nastať vyliatie rieky Handlovka v inom priestore ako v lokalite pod mostami. Situáciu monitorujeme a v prípade zmien budeme informovať,“ uviedla počas dňa na sociálnej sieti prievidzská samospráva.

Aktuálne informácie z dopravného servisu však hovoria, že doprava v Prievidzi kolabuje. Samospráva potvrdila, že situácia si vyžiadala uzavretie ďalších cestných komunikácií, tentoraz križovatky Nábrežia sv. Metoda a Šumperskej ulice.

Rieka Handlovka na vodomernej stanici v Prievidzi naďalej stúpa, o 12:00 mala jej hladina 126 cm, o 17:00 hydrológovia namerali 161 cm, čo o 30 centimetrov prekračuje hranicu tretieho stupňa povodňovej aktivity.

V Krompachoch evakuovali 1000 ľudí

Na Hornádskej ulici v meste Krompachy, kde sa vyliala rieka Hornád, je situácia naďalej kritická. Z domov už evakuovali okolo 1000 ľudí. Pre TASR to uviedla primátorka mesta Iveta Rušinová.

Tretí stupeň povodňovej aktivity a mimoriadnu situáciu v meste vyhlásili už od utorka od 21.00 h. Hasiči stavali do noci protipovodňové zábrany, ale Hornád je silný a nepomohlo to, v stredu nadránom okolo tretej sa voda začala zdvíhať. Momentálne je hladina ustálená a postupne klesá. Dúfame, že sa v noci nezdvihne, povedala Rušinová.

Na Hornádskej ulici je zaplavený celý úsek od hlavnej elektrickej rozvodne až po zberný dvor a komunitné centrum. V oblasti zasahujú profesionálni aj dobrovoľní hasiči, ktorí evakuovali ľudí z rodinných a bytových domov. Podľa sprostredkovaných informácií je v obydliach voda na úrovni okolo 20 až 30 centimetrov. Situácia nie je až taká vážna ako pred desiatimi rokmi, kde boli v tej istej oblasti zaliate celé prízemia v domoch, skonštatovala primátorka.

Ako ďalej priblížila, pre evakuovaných ľudí je zabezpečené ubytovanie aj strava. Školopovinné deti premiestnili do základnej a špeciálnej školy a do telocvične išli matky s deťmi. Ďalším priestorom, ktorý vyhradili pre evakuovaných, je centrum voľného času. Do komunitného centra, ktorého zriaďovateľom je občianske združenie Ľudia a perspektíva, zase umiestnili mužov. Uvidíme, ako sa bude večer situácia vyvíjať a podľa toho máme ešte pripravenú ubytovňu v Starej Maši, dodala primátorka.

Situácia v obci Kysak je podľa starostu vážna

Približne 50 domov v štyroch lokalitách v obci Kysak v okrese Košice-okolie zaplavila voda, povedal starosta Ľubomír Krajňák s tým, že voda tam siaha od 50 centimetrov do jedného metra. Väčšinu ľudí evakuovali v utorok, niektorí podľa neho nechcú opustiť svoje príbytky.

„Máme vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, štyri lokality sú neprístupné. Zostali tam obyvatelia, ktorí sa nechcú evakuovať, išli na poschodie. Ak to počasie dovolí, s hasičmi sme pripravení ich nútene evakuovať,“ spresnil s tým, že ide o štyri domy, resp. chaty.

Väčšina tých, ktorým domy zaplavilo, si veci presťahovala na poschodie a presunula sa k známym – prípadne do miesta svojho trvalého bydliska. V utorok večer v obci preventívne pre vybrežením sa rieky osádzali protipovodňové vaky. Podľa starostu sa v stredu ráno ukázalo, že to bolo zbytočné.

„Voda je taká vysoká, že to nestačí. Prognózy vyzerajú zle. Kulminácia toku by mala nastať až niekedy v piatok, úroveň hladiny Hornádu bude dovtedy rásť,“ dodal.

Hraničný priechod Moravský sv. Ján – Hohenau je uzavretý

Z dôvodu zvýšenej hladiny rieky Morava bol popoludní uzavretý hraničný priechod Moravský sv. Ján – Hohenau. Informuje o tom polícia Trnavského kraja na sociálnej sieti. Hladina na mieste dosahuje hodnotu 4,7 metra, čo je dvojnásobok oproti bežnému stavu.

Polícia upozornila tiež, že v okrese Skalica sú zvýšené hladiny viacerých miestnych potokov a vyzvala na pozornosť. Zaplavené sú aj niektoré úseky ciest iných okresov kraja.

Výstrahy pred záplavami platia pre celé Slovensko

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pre povodňami z trvalých dažďov pre celé územie Slovenska. Ako SHMÚ ďalej informuje na svojej internetovej stránke, najvyšší tretí stupeň výstrahy meteorológovia vyhlásili pre okresy Trnava, Pezinok, Senica, Skalica, Prievidza, Bytča, Turčianske Teplice, Zvolen, Revúca, Rožňava, Spišská Nová Ves, Košice a Košice okolie.

Výstraha druhého stupňa platí pre okresy na strednom Slovensku a výstraha prvého stupňa pre všetky ostatné okresy. Väčšina vydaných výstrah trvá do dnešného večera, štvrtkového rána, prípadne až do odvolania.

Rovnako pre celé územie SR platia výstrahy pred dažďom. Výstrahy tretieho stupňa, kedy môže napršať 40 až 80 milimetrov zrážok platia pre okresy Gelnica, Spišská Nová Ves a Košice okolie. Výstraha druhého stupňa platí pre okresy severného a stredného Slovenska a výstraha prvého stupňa pre zvyšok krajiny. Tento stav má podľa meteorológov pretrvávať do dnešnej polnoci.

V priebehu jedného dňa napršalo od 15 do takmer 100 mm zrážok

Za posledných 24 hodín napršalo od 15 do 50 mm zrážok, v južnej časti Volovských vrchov a v okolí Malých Karpát od 50 do 75 mm, výnimočne aj viac. Maximálny úhrn meteorológovia zaznamenali v Smoleniciach, a to 96,7 mm. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje vo svojom profile na sociálnej sieti. Meteorológovia dodávajú, že hlboká tlaková níž aj dnes prinesie zrážky, ktoré prispejú k pretrvaniu povodňovej situácie.

Povodňová situácia je podľa SHMÚ vážna najmä v povodí Hornádu a Bodvy. „Na väčšine horných úsekov tokov stredného a východného Slovenska je po nočných kulmináciách ustálenosť až mierny pokles vodných hladín (pri vysokom vodnom stave). Na ich stredných a dolných úsekoch, na Morave, Myjave a na tokoch v oblasti Malých Karpát je vzostup až výrazný vzostup, na Dunaji je mierny vzostup vodných hladín,“ informuje SHMÚ.

Tlaková níž sa začne popoludní vypĺňať a počas neskorého večera a nočných hodín očakávajú meteorológovia ustávanie zrážok na väčšine územia.

„Podľa takéhoto predpokladaného vývoja poveternostnej situácie očakávame na Dunaji mierny vzostup, na ostatných tokoch prechodne ustálenosť až vzostup pri vysokých vodných stavoch, v popoludňajších hodinách vzostup až výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňa povodňovej aktivity aj v ďalších staniciach,“ dopĺňa SHMÚ s tým, že hladiny v horných častiach väčšiny zasiahnutých tokov by mali kulminovať vo večerných a nočných hodinách, s následnými poklesmi počas štvrtka 15. októbra. V stredných a najmä dolných častiach tokov je podľa SHMÚ potrebné počítať s dotekaním.

Hasiči zasahovali 175-krát

Slovenskí hasiči zasahovali za uplynulých 24 hodín v súvislosti s intenzívnym dažďom celkovo 175-krát. Situácia bola vážna najmä na východe a severe krajiny. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Najviac práce mali v Košickom kraji, kde boli privolaní k 41 udalostiam. Nasleduje Žilinský kraj s 33 a Prešovský kraj s 26 zásahmi. V Banskobystrickom kraji potrebovali pomoc hasičov pre nepriaznivé počasie 23-krát, v Trenčianskom kraji 18-krát a v Bratislavskom kraji 17-krát. V Trnavskom kraji zasahovali hasiči desaťkrát a v Nitrianskom kraji zaevidovali sedem výjazdov.

„Pomoc hasičov bola potrebná najmä pri odčerpávaní vody zo zatopených ulíc, podchodov a pivníc rodinných domov. Vykonávali monitoring a kontrolu vodných tokov a odstraňovali popadané stromy zo striech a cestných komunikácii,“ priblížila Križanová s tým, že v niekoľkých prípadoch stavali protipovodňové bariéry a zasahovali pri vybrežených riekach a potokoch. „Hasiči na mnohých miestach naďalej zasahujú,“ doplnila Križanová.

V obci Jasov v okrese Košice okolie je... Foto: TASR (František Iván)
Jasov / Povodne / Záplavy / V obci Jasov v okrese Košice okolie je zaplavená aj prístupová cesta do Jasovskej jaskyne a okolité domy, ktoré museli ľudia opustiť. Jasov, 14. októbra 2020
13 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dažde #Kysak