Hornád pri Košiciach pretrhol starú hrádzu

Stará hrádza medzi obcami Gyňov a Trstené pri Hornáde v okrese Košice-okolie nevydržala nápor vody z Hornádu a pretrhla sa. Ohrozenie obyvateľov ani ich príbytkov nehrozí, zaplavené sú polia. Pre TASR to potvrdili starostka Gyňova Denisa Vargová a hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

15.10.2020 18:15
debata (5)

„Je to veľmi stará hrádza, voláme ju zajačia – je nízka. Od obce je to vzdialené asi dva až dva a pol kilometra. Najväčšiu škodu budú mať poľnohospodári, majú tam kukuricu a tá je celá pod vodou,“ povedala starostka s tým, že túto hrádzu pretrhlo aj pri povodniach v roku 2010 a následne ju vodohospodári opravili.

Podľa SVP hrádza už v posledných rokoch neplnila svoj účel, pôvodne bola postavená na ochranu obrábaných polí. „Je tam aj ďalšia – vyššia hrádza. Táto preto nemala význam. Je to inundačné územie a plodiny sa tam pestovali s týmto vedomím. Od roku 2010 je tam ale asi najviac vody,“ povedal Bocák. Spresnil, že pri výdatných dažďoch evidujú v tejto lokalite vodu na poliach či už z dôvodu vyliatia sa Hornádu v danom úseku, stekania vody z okolitých obcí či podložia, cez ktoré presakuje podzemná voda.

Keďže ide o hrádzu, ktorá v súčasnosti neplnila svoju úlohu, jej opravu budú podľa Bocáka prehodnocovať.

VIDEO: Rieky stále hrozia – pozrite si situáciu v Krompachoch.

Video
5 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #voda #dážď #hrádza #Povodeň #Hornád