Zoznámte sa s Ju-Longom, leopardom čínskym. V Košiciach

Leoparda čínskeho môžu vidieť návštevníci košickej zoologickej záhrady. Postupne priviezli samčeka a samičku, tá je však zatiaľ ukrytá pred zrakmi verejnosti a aklimatizuje sa vo vnútornom chovnom zariadení.

04.11.2020 06:30
debata

VIDEO: Ju-Long, leopard čínsky v ZOO v Košiciach.

Video

„Samca menom Ju-Long , čo v čínštine znamená veľký drak, sme získali na odporúčanie koordinátora z Tierpark Haggenbeck v Hamburgu. Zo zoologickej záhrady v Krakove sme priviezli šestnásťmesačnú samicu Tinu,“ hovorí zoológ Patrik Pastorek. Ju-Long má už 3,5 roka a keďže samička ešte nie je fyzicky ani pohlavne dospelá, tak sa obaja spoločne stretnú asi až o rok.

Vo voľnej prírode sa leopardy živia srnami alebo drobnými hlodavcami.

„Kŕmime ich hovädzím mäsom s kosťou, králikmi, kurčatami a samička dostáva aj potkany, pretože na tie je zvyknutá z predošlej zoologickej záhrady,“ poznamenal Pastorek.

Košická záhrada už leoparda chovala, bolo to však ešte v jej začiatkoch. „Štvormesačné leopardie mláďa darovala Zoologická záhrada v Bojniciach. Leopard obýval jednu z expozícií starého šelminca. V roku 1990 uhynul, a tým sa chov v košickej zoologickej záhrade prerušil,“ doplnil Pastorek.

Leopard čínsky je jedným z najohrozenejších poddruhov leoparda škvrnitého, najrozšírenejšej mačkovitej šelmy sveta. V prírode prežíva menej ako 250 jedincov a patrí ku kriticky ohrozeným. Populácia leoparda čínskeho v ľudskej opatere je veľmi malá.

„Podľa dostupných informácií žije v 24 inštitúciách sveta asi 50 týchto šeliem. Pre tento druh sa vedie záchranný program. Na Slovensku môžete leoparda čínskeho vidieť len v košickej zoologickej záhrade,“ poznamenal Pastorek.

Zoologická záhrada Košice je otvorená pre verejnosť aj v týchto dňoch za sprísnených hygienicko-bezpečnostných opatrení. V týchto dňoch už prešla na zimný režim a otvorená je do 16. hodiny. Napriek pandémii, keď na jar bola 55 dní zatvorená, ju doposiaľ tento rok navštívilo viac ako 212-tisíc ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #ZOO Košice