Protivládny protest v Košiciach bol pokojný

Výzvou na zloženie rúšok z tvárí odštartoval v utorok protest pri Dolnej bráne na košickej Hlavnej ulici. S vlajkami a transparentmi prišlo na podujatie, ktoré nebolo ohlásené na magistráte, približne tisíc ľudí.

17.11.2020 19:13
Košice / Protest / Matovič / November 89 / Foto:
Protivládny protest pri Dolnej bráne na košickej Hlavnej ulici, 17. novembra 2020
debata (20)

Na ulici bolo viacero hliadok mestskej polície a niekoľko uniformovaných štátnych policajtov. „Ešte ani pred rokom 1989 nebola taká totalita, aká je teraz. A to mám 76 rokov a zažila som toho už veľa. Prišla som protestovať, pretože sa mi nepáči tento stav,“ povedala rozhorčene dôchodkyňa.

Video: Protivládny protest v Košiciach.

Video

Oveľa bojovnejšie naladená bola skupinka, ktorá prišla bez rúšok. „Nebojím sa pokuty. Rúško nenosím od začiatku a ani si ho nikdy nedám na tvár,“ poznamenal postarší muž a žena vedľa neho poslala odkaz súčasnej vláde.

„Gestapo nebolo nič, čo teraz máme tam hore. Vedú nás neinteligentní a tupí ľudia,“ kričala žena. Niektorí ľudia sledovali dianie z väčšej vzdialenosti, prišli sa na protest pozrieť zo zvedavosti.

Podujatie, ktoré bolo pokojné, narušil len jeden incident, keď skupina zamaskovaných ľudí začala vykrikovať proti demonštrantom. K stretu oboch skupín nedošlo. Z pódia rečnili viaceré ženy, ktoré sa ani nepredstavili a nepovedali, koho zastupujú, odmietali diskutovať s novinármi.

Hovorili o tom, že testovanie je protizákonné, požadovali odstúpenie premiéra Igora Matoviča, kritizovali aj prezidentku. Neskôr niektorí protestujúci zapálili sviečky a položili ich k pódiu.

Protivládny protest pri Dolnej bráne na... Foto: Pravda - Robo Hakl
Protest / November 89 / Košice Protivládny protest pri Dolnej bráne na košickej Hlavnej ulici, 17. novembra 2020
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #protest