V Neporadzi testuje chirurgička z Brna aj lekár z Bratislavy

Neveľká dedinka Neporadza neďaleko Trenčína sa môže popýšiť hviezdnym testovacím tímom. Už po tretíkrát sa na testovanie vrátila do rodnej obce Veronika Hanincová, ktorá pracuje ako chirurgička v Brne, či lekár, ktorý pracuje v Bratislave Michal Marko.

21.11.2020 12:58
plošné testovanie neporadza koronavírus Foto: ,
Odberný tím v obci Neporadza. 21.11.2020
debata (3)

Napriek tomu, že testovanie bolo tentoraz skutočne dobrovoľné, pred odberným miestom v miestnom kultúrnom dome už ráno pred ôsmou hodinou čakalo zo desať obyvateľov.

Starosta obce Neporadza Ján Haninec vraví, že v prvom kole sa prišlo dať otestovať 570 ľudí, z ktorých bolo 14 pozitívnych, v druhom kole prišlo 567 testovaných a 9 ľudí bolo pozitívnych.

Lekárka, chirurgička Veronika Hanincová pracuje... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
testovanie neporadza doktorka koronavírus Lekárka, chirurgička Veronika Hanincová pracuje v Brne, napriek tomu prišla už na tretie testovanie do dedinky Neporadza, aby pomohla v svojej rodnej obci.

„Tentoraz neočakávame veľkú účasť, ak príde tretina, tak bude dobre. Niektorí ľudia sa na testovanie pýtali, niektorí sú si vedomí toho, že je to dobrovoľné a keďže sa cítia dobre a sú zdraví, na testovanie sa prísť nechystajú,“ uviedol starosta. Podľa neho dieru v rozpočte spravilo testovanie na úrovni približne dvoch tisícok eur. „Ale dúfam, že vláda splní to, čo sľúbila a peniaze nám vrátia,“ uzavrel starosta.

Mária Tunegová na testovanie prišla, pretože... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
plošné testovanie neporadza koronavírus Mária Tunegová na testovanie prišla, pretože chodieva k lekárovi a chcela vedieť, či je v poriadku.

Hneď ráno sa prišlo dať otestovať zo desať ľudí priamo z Neporadze, väčšinou preto, že chodia do zamestnania a chcú vedieť na čom sú. Dôchodkyňa Mária Tunegová prišla aj z iného dôvodu. „Chodím po lekároch a potrebujem vedieť, či som infikovaná, alebo nie som, ale aj preto, aby som sama vedela. Pre svoju ochranu,“ povedala. Už o pol desiatej ráno záujem o testovanie, tak ako sa predpokladal starosta obce výrazne poklesol, a pred odberovou miestnosťou nečakal nikto.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #plošné testovanie