Košice a Prešov už majú vianočné stromčeky

Jedľa biela z obce Ruskov bude tohtoročným vianočným stromom na Hlavnej ulici v Košiciach. Prešovčania majú majestátnu jedľu z neďalekého Veľkého Šariša z časti Kanaš. Samosprávy ich priviezli do centra miest v stredu.

22.11.2020 08:18
debata (18)

VIDEO: Košický vianočný strom.

Video

Košická jedľa biela rástla 60 rokov a Košiciam ju darovala rodina Kažimírovcov z Ruskova.

Pôvodne mal nový vianočný strom výšku 22 metrov. Po jeho nevyhnutnej úprave a osadení do špeciálnej šachty pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici sa jeho výška pohybuje na úrovni dvadsať metrov. Na preprave, úprave a ukotvení novej vianočnej dominanty Košíc sa podieľal 12-členný tím. Od výrubu až po jeho osadenie a ukotvenie uplynulo takmer 7 hodín.

Tohtoročný vianočný stromček v Košiciach na... Foto: Robo Hakl, Pravda
Košice, vianočný strom Tohtoročný vianočný stromček v Košiciach na Hlavnej ulici.

Košický vianočný strom sa naplno rozžiari 5. decembra. O tom, či sa v meste uskutočnia Košické rozprávkové Vianoce a Vianočné trhy, sa vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu rozhodne v najbližších dňoch po stretnutí s vedením Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach.

Prešovský vianočný stromček je osadený pred Konkatedrálou sv. Mikuláša na Hlavnej ulici. Jedľa má 28 rokov a meria približne 13 metrov.

Mesto Prešov pripravuje netradičnú novinku. Chutné jedlá či tradičné vianočné nápoje si počas adventného obdobia budú môcť Prešovčania aj návštevníci mesta vychutnať priamo pred svojimi obľúbenými reštauráciami či kaviarňami. Tento rok umožníme všetkým majiteľom a prevádzkovateľom gastropodnikov v centre mesta, aby počas vianočného obdobia mohli ponúkať pri svojich prevádzkach jedlá a nápoje. Mesto Prešov im ponúka možnosť, aby si pred svojou prevádzkou v rámci dĺžky fasády objektu umiestnili stôl a stoličky. Zatiaľ prejavilo predbežný záujem takmer 30 prevádzok v centre mesta.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Prešov #Vianoce