Plánujú otvorenie základnej školy, môže to prekaziť jediný pozitívne testovaný školák

Rekordérom na celom Zemplíne bola po druhom kole testovania obec Markovce v michalovskom okrese. Zo 447 otestovaných malo pozitívny test 27, čo predstavovalo 6,04 percenta, týždeň predtým to bolo 8,82 percenta.

22.11.2020 14:50
testovanie Markovce koronavírus Foto: ,
Rekordérom na celom Zemplíne bola po druhom kole testovania obec Markovce v michalovskom okrese. 22.11.2020
debata (1)

Odberné miesto je na základnej škole, jeho členovia aj príslušníci armády mali v nedeľu dopoludnia pokojnú službu. „Ľudia chodia priebežne. Predsa len, v nedeľu dopoludnia idú do kostola a pripravujú rodinný obed. Snáď príde viac ľudí popoludní,“ verili zdravotníci.

Starostka Valéria Eľková býva len asi 300 metrov od testovacie miesta, a tak priebežne chodí kontrolovať, aká je situácia. „Hneď v nedeľu ráno som sa bola pozrieť na začiatok testovania, bolo tam desať ľudí, priebežne chodia ďalší. V sobotu sa prišlo otestovať 120 ľudí a len jeden školák z prvého stupňa mal pozitívny výsledok. V jeho rodine boli predtým už viacerí pozitívni, takže nás to neprekvapilo,“ konštatovala Eľková.

V obci žije viac ako tisíc ľudí, v prvých kolách prišlo na testovanie cez 500 obyvateľov. „Zatiaľ teda máme nízke číslo. Ako som však sledovala situáciu aj v iných obciach, nízka účasť je všade. Pevne verím, a aj som ľudí oslovovala, že sa prídu otestovať. Veď je to pre bezpečnosť nás všetkých,“ poznamenala Eľková.

V obci pozastavili po testovaniach aktivačné práce, museli zatvoriť aj základnú školu. Aj napriek tomu, že v sobotu bol pozitívne testovaný školák, starostka verí, že už školské zariadenie tento týždeň otvoria.

„Riaditeľka školy už oslovila všetkých zamestnancov, aby sa prišli všetci ešte otestovať a vyzvala aj rodičov, aby brali ohľad na svoje deti a prišli tiež. Budem kontaktovať v pondelok regionálny úrad verejného zdravotníctva a zrejme, ak sa dohodneme, by bola zatvorená len konkrétna trieda, ktorú tento chlapec navštevuje. Záležať to však bude aj od výsledkov testovania pedagógov a zamestnancov školy,“ doplnila starostka Eľková, podľa ktorej už obec doteraz na testovanie utratila viac ako 2-tisíc eur a peniaze im ešte nebolo refundované. Napriek tomu sa ďalším kolám testovania nebráni.

„Nemáme síce už tretí víkend voľný a stále chodím medzi odberným miestom a domovom, a aj keď je to náročné aj po psychickej stránke, keď ide o zdravie, tak to zvládneme,“ dodala Eľková. Testovať sa prišla do Markoviec aj pani Elena z neďalekého Oborína. „V prvom kole som mala pozitívny test. Potom sa bola v karanténe, a tak som druhýkrát nemohla ísť. V našej obci teraz testovanie nie je, a tak ma príbuzní doviezli, pretože som chcela vedieť, ako na tom som. A výsledok ma potešil,“ radostne povedala pani Elena.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #plošné testovanie