Silvester v hlavnom meste bude tento rok bez ohňostroja

Bratislava nebude počas silvestrovskej noci vítať nový rok 2021 tradičným mestským polnočným ohňostrojom na Dunaji. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Informovala o tom hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

27.11.2020 19:11
Bratislava vianočný strom zdobenie... Foto: ,
Zdobenie vianočného stromčeka na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave 27. novembra 2020.
debata (10)

„Nevieme, aké budú platiť odporúčania a opatrenia počas silvestrovskej noci, uvedomujeme si však, že riziko prenosu vírusu pri počte ľudí, ktorí zvyknú do centra hlavného mesta na Silvestra chodiť, by bolo za každých okolností veľmi veľké,“ spresnila. Hlavné mesto tvrdí, že v roku 2020 sa stalo súčasťou životov ľudí uskromnenie sa a odrieknutie si niečoho. Sledovať tisíce eur, ktoré „skončia vo vzduchu“, preto nepovažuje za správne aj vzhľadom na mestský rozpočet. „Ten sme museli výrazne zredukovať,“ podotkla Rajčanová.

Silvestrovské zábavy v centre Bratislavy, ktoré vyvrcholili tradičným polnočným ohňostrojom na Dunaji, spojeným so svetelnou hudobnou šou, sa posledné roky konali na Hviezdoslavovom námestí a na Námestí Ľudovíta Štúra. Mesto minulý rok uviedlo, že oslavy spolu s ohňostrojom dokážu prilákať do centra Bratislavy desiatky tisíc ľudí.

VIDEO: Zdobenie vianočného stromu na Hviezdoslavovom námestí.
Video

V centre Bratislavy sa pre pandémiu koronavírusu nebudú tento rok konať ani tradičné vianočné trhy na Hlavnom námestí, Františkánskom námestí a Hviezdoslavovom námestí. Tie každoročne navštívia tisíce ľudí zo Slovenska i zo zahraničia. Hlavné mesto aj napriek tomu deklaruje, že obyvateľom prinesie do ulíc vianočnú atmosféru. Na Hlavnom námestí už umiestnili vianočný stromček, malo by tu pribudnúť aj pár stánkov s ľudovoumeleckými tvorcami a predajcami. Magistrát avizuje aj nové vianočné osvetlenie, nové prvky výzdoby, rôzne svetelné inštalácie vrátane vianočného osvetlenia Starého mosta.

V spolupráci s mestskými organizáciami pripravuje mesto aj vianočný program, avšak prevažne v online formáte. Mestská časť Staré Mesto na Hviezdoslavovom námestí už tiež umiestnila vianočný stromček. Chýbať nebude ani adventný veniec v strede námestia.

Vianočný remeselný jarmok

Na nádvorí Starej radnice v centre Bratislavy sa od soboty začne vianočný remeselný jarmok. Verejnosť ho môže navštíviť každý nasledujúci víkend až do 20. decembra. Informovali o tom z Múzea mesta Bratislavy (MMB).

Na nádvorí Starej radnice zapália postupne aj štyri adventné sviečky, prvú tento víkend v nedeľu. „Maľovaný betlehem na vstupnom sklenom priečelí Múzea dejín mesta nám pripomenie zázrak Vianoc. Betlehem na nádvorí Starej radnice je dlhoročná tradícia. Umelecky ho tento rok stvárni naša kolegyňa Martina Pavlikánová,“ spresnili z MMB.

Od 12. decembra sprístupní múzeum vo výstavných priestoroch v Starej radnici aj interaktívnu výstavu hračiek Ako sa hrali naši. Výstava návštevníkom pripomenie, aké darčeky možno súčasní rodičia, starí rodičia či prarodičia nachádzali pod vianočným stromčekom.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Vianoce #Silvester #vianočný stromček #ohňostroj #koronavírus