Bratislava nechce zvyšovať dane, ale zlepšiť ich výber

Mesto Bratislava plánuje v roku 2021 hospodáriť s rozpočtom vo výške 431,9 milióna eur. Vyplýva to z návrhu mestského rozpočtu na roky 2021 - 2023, ktorým magistrát chce zabezpečiť realizáciu ambicióznych cieľov v oblasti rozvoja mesta aj napriek zložitej makroekonomickej situácii spôsobenej pandémiou nového koronavírusu.

02.12.2020 12:16
debata (1)

Návrh rozpočtu môže verejnosť momentálne pripomienkovať a 17. decembra sa ním budú zaoberať bratislavskí mestskí poslanci.

„Hlavnou ambíciou rozpočtu na roky 2021 – 2023 je pokračovanie rozpracovaných projektov mesta napriek zhoršenej makroekonomickej situácii, predovšetkým v oblasti dopravy a verejnej infraštruktúry, životného prostredia, kvalitnejšej údržby mesta, sociálnej spravodlivosti,“ deklaruje hlavné mesto.

Bratislavské Vianoce zmenili mesto na nepoznanie

Pozrite si, ako sa Bratislava sviatočne vyzdobila.

Fotogaléria
Rozsvietený vianočný stromček na Hlavnom...
Dielo Niny Augustín Šoškovej s názvom Vianočné...
+6Atmosféra na Panskej ulici a inštalácia diel z...

V oblasti dopravy rozpočet počíta s finančným vyrovnaním modernizácie Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály z tohto roka a hlavne s realizovaním výstavby druhej etapy električkovej trate v bratislavskej Petržalke v priebehu rozpočtovaných rokoch 2021 – 2023. Ráta sa aj s prípravou modernizácií električkových tratí na Ružinovskej a Vajnorskej, novej trati v území Nív, obnovou vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava, spustením mestskej parkovacej politiky a výstavbou parkovísk. Taktiež aj s realizáciou rozšírenia Harmincovej ulice v Dúbravke a Petržalskej ulice v Čunove.

Súťaže na bytové nájomné domy

V Sade Janka Kráľa plánuje mesto pokračovať s revitalizáciou a zanedbanou údržbou. Na základe inventarizácie svojich stromov mesto počíta s ich kvalitnejšou starostlivosťou. Takisto počíta s pokračujúcou výsadbou nových stromov nad rámec náhradnej výsadby. Metropolitný inštitút Bratislavy má pokračovať v realizácii súťaží návrhov na viaceré kľúčové verejné priestory v Bratislave.

„V oblasti údržby sa zvyšujú výdavky na postupné dobudovanie komunálneho podniku mesta s cieľom skvalitniť zimnú a letnú údržbu ciest a chodníkov, a to aj v spolupráci s mestskými časťami. V oblasti sociálnej spravodlivosti a dostupného bývania pripravuje mesto súťaže na viaceré nájomné bytové domy, ktoré sa budú v rokoch 2021 – 2023 projektovať a očakáva sa začiatok výstavby prvých bytov,“ spresnila samospráva v návrhu.

Hlavné mesto plánuje aj rekonštruovať byty vo svojom vlastníctve, so zámerom vytvoriť náhradné nájomné byty a znižovať postupne zoznam čakateľov na náhradný nájomný byt. Samospráva chce pokračovať v aktívnej práci v oblasti pomoci ľuďom bez domova a vylúčeným komunitám, podporovať pilotné projekty „housing first“ a aktívne spolupracovať s tretím sektorom.

Mesto zvýši svoj dlh

„Pandémia nového koronavírusu počas roku 2020 spôsobila priame aj nepriame výpadky v príjmoch mesta a jeho organizáciám vo výške viac ako 25 miliónov eur. Fiškálnym cieľom mesta bude preto kontrolovane zabezpečiť realizáciu plánovaných rozvojových projektov mesta tak, aby bol dlh mesta v každom okamihu pod kontrolou,“ deklaruje magistrát.

Dočasné zvýšenie dlhového zaťaženia hlavného mesta nad 53,7 percenta v roku 2021 (v roku 2022 má klesnúť opäť pod 50 percent) bude podľa samosprávy pravdepodobne nevyhnutné hlavne pre začiatok výstavby druhej etapy petržalskej električkovej trate, časovému nesúladu jej financovania z európskych zdrojov a pre začatie realizácie viacerých pripravovaných rozvojových projektov.

Návrh rozpočtu neuvažuje so zvyšovaním miestnych daní, ale predpokladá ich lepší výber, a to aj nedoplatkov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava