V Košiciach nebuchol plyn, horelo zrejme od adventnej sviece

Najskôr malo ísť o výbuch plynu na košickom sídlisku. Prvotná správa sa však nepotvrdila, ľudí evakuovali pre požiar, ktorý zrejme spôsobila adventná sviečka.

09.12.2020 20:35 , aktualizované: 10.12.2020 00:00
debata (27)

VIDEO: Požiar v košickej bytovke.

Video

Z paneláka na Ovručskej ulici 6 v Košiciach evakuovali všetkých obyvateľom. Hasiči, ktorí prišli k nahlásenému požiaru približne o pol ôsmej, museli jednu osobu dostať z bytovky pomocou výškovej techniky.

„Horelo na piatom poschodí, k rozšíreniu požiaru na vyššie poschodia nedošlo, no sú zadymené. Museli sme evakuovať celý panelák. Príslušníci hasičského zboru evakuovali 22 osôb, ktorým bola poskytnutá predlekárska pomoc, no nebolo potrebné, aby boli prevezení do nemocnice,“ reagoval riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Fedorčák. V byte sa podľa neho mala nachádzať žena s dvoma deťmi. Keď spozorovala požiar, vybehla z bytu. „Bývam na šiestom poschodí, vracal som sa z posilňovne. Videl som dym a plamene, susedia s dieťaťom plakali, bolo to strašidelné. Bol som v byte, je zadymený a všetko pod nami je vytopené,“ krútil hlavou obyvateľ bytovky.

Požiar bytu v Košiciach 9. 12. 2020
Požiar bytu v Košiciach 9. 12. 2020
+4Požiar bytu v Košiciach 9. 12. 2020

Pani Gabriela býva na ôsmom poschodí a museli ju zachraňovať hasiči. „Niečo také som ešte nezažila. Bol problém dostať sa na chodbu, všetok dym bolo hore, nedalo sa nikam ísť. Vyšla som na balkón a čakala, čo bude. Hasiči ma zobrali s rebríkom. Mala som vysoký tlak, kto by v takej situácii nemal, ale už je to v poriadku. Som síce poistená, no dať byt do obývateľného stavu bude problém,“ uviedla Gabriela, ktorá tiež potvrdila, že výbuch nepočula a podľa nej „vybuchli“ iba poistky.

Výbuch plynu ako príčinu požiaru odmietol aj pán Víťazoslav, ktorý býva na siedmom poschodí. „Žena počula nejaký výbuch, ale to bol asi istič alebo niečo podobné. Ideme k vnukovi. Manželka išla po najnutnejšie veci, a zajtra uvidíme. Nadýchali sme sa dymu, všetko máme zadymené,“ povedal Víťazoslav.

Do Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach previezli 19 pacientov.

„Väčšina bola v poriadku. Štyria ostali na ambulantnom ošetrení na oddelení urgentného príjmu. Ide o ľahšie stavy," uviedla hovorkyňa nemocnice Monika Krišková. Situácia na mieste riešil aj košický primátor Jaroslav Polaček, podľa ktorého nešlo o žiaden problém s plynom.

„Mesto pripravilo autobus a má pripravených 46 miest pre ľudí v núdzi. Podarilo sa evakuovať všetkých 33 bytov, no o túto pomoc požiadali štyri rodiny,“ konštatoval Polaček.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #požiar