Primátor Michaloviec zneužil mestskú televíziu, mal byť porušený zákon

Primátor mesta Michalovce Viliam Záhorčák (Smer) v novoročnom príhovore občanom, ktorý odvysielala mestská televízia TV Mistral, kritizoval súčasnú koalíciu i pomery v krajine. Propagovaním politického názoru michalovského primátora však mala televízia porušiť zákon.

01.01.2021 22:10
debata (36)

Primátor v úvode svojho príhovoru poznamenal, ako bol v dôsledku pandémie koronavírusu výrazne ochromený chod spoločností a život ľudí na celom svete, vrátane samotného mesta.

Za výraznú označil Záhorčák v prednese zmenu politických pomerov, ktoré so sebou priniesli parlamentné voľby na Slovensku z februára minulého roku.

Po voľbách sa podľa primátora Michaloviec „ukázalo, že to, čo sa dlho zdalo ako relatívne zvládnuteľné, zvládnuteľným byť nemusí, keď sa riadenia ujmú ľudia, ktorí na pozície, ktoré zastávajú, nemajú potrebnú organizátorskú, osobnostnú a ani mentálnu výbavu.“

Slovensko sa ďalej podľa slov michalovského primátora i kvôli tomu dnes zmieta v nielen zdravotných problémoch, no hrozia mu i problémy ekonomické a sociálne, ktoré môžu prerásť do problémov politických. To môže mať podľa Záhorčáka fatálne dôsledky.

„Zlo, ktoré má v rôznych aktuálnych podobách navrch, dlhodobo víťaziť nemôže,“ dodal Záhorčák v príhovore občanom s tým, že je len otázkou času, kedy sa „všetko vráti späť do normálu“. Nikto z koalície pritom priestor reagovať na slová primátora nedostal.

Ako upozornila organizácia Transparency International Slovensko (TIS), mestské televízie podliehajú zákonným obmedzeniam zákazu vysielania politickej reklamy a povinnosti zabezpečiť nestrannosť vysielania.

Podľa organizácie môžu politici na kritiku politických oponentov využívať sociálne siete, mediálne diskusie, alebo platenú reklamu. „Zneužívanie lokálnych médií nie je nič iné ako zneužívanie moci vo svoj prospech, a podkopávanie férovej politickej súťaže,“ uviedla TIS s tým, že v tejto súvislosti podáva podnet na TV Mistral za porušenie zákona.

Nie je to pritom prvýkrát, čo michalovský primátor týmto spôsobom zneužil mestskú televíziu na kritiku politických oponentov. Počas novoročného príhovoru spred minulého roku primátor v TV Mistral kritizoval kritikov vlády Smeru a naopak upozorňoval na svoju kandidatúru do parlamentu. Záhorčák sa po parlamentných voľbách stal poslancom Národnej rady.

Rada pre vysielanie následne vydala rozhodnutie, že televízia Mistral týmto vysielaním porušila zákon. Sankciou však vďaka mäkkosti zákona bolo len ústne upozornenie.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #TV Mistrál #Viliam Záhorčák