Na Slaneckej ceste v Košiciach začali s výrubom topoľovej aleje

Až do konca marca bude trvať výrub topoľovej aleje na Slaneckej ceste. Stromy na jednej z najvyťaženejších komunikácií v Košiciach budú stíňať počas víkendov.

12.01.2021 09:30
debata (7)

O výrub sa postarajú Mestské lesy počas víkendov až do 28. marca. Dôvodom je začiatok vyše 20-miliónovej rekonštrukcie a modernizácie Slaneckej cesty, ktorú mesto realizuje z eurofondov.

„Okrem samotnej výstavby štvorprúdovej komunikácie s novou konštrukciou vozovky a rekonštrukcie všetkých križovatiek sa zmodernizujú zastávky mestskej a prímestskej hromadnej dopravy, nainštalujú informačné systémy pre cestujúcich aj pre vodičov a vybuduje sa aj nový cyklochodník,“ vyratúva hovorca mesta Vladimír Fabian. Pred začiatkom stavebných prác sa bude musieť v čase vegetačného pokoja vykonať výrub stromov umiestnených v koridore plánovaného rozšírenia cesty na štvorpruhovú komunikáciu.

Na Slaneckej ceste v Košiciach začali s výrubom...
Na Slaneckej ceste v Košiciach začali s výrubom...
+2Na Slaneckej ceste v Košiciach začali s výrubom...

K výrubu dôjde v smere od mestskej časti Krásna do centra mesta. „Z bezpečnostných dôvodov bude miesto výrubu ohraničené páskou. Na stavenisko nebude umožnený vstup nepovolaným osobám. Na dodržiavanie zákazu bude dohliadať mestská aj štátna polícia,“ upozorňuje Fabian.

„Hoci to pre motoristov a cestujúcich v MHD prinesie isté obmedzenia, chcem každého počas nasledujúcich víkendov poprosiť o trpezlivosť. Zároveň dôrazne žiadame všetkých obyvateľov, aby dodržiavali nielen aktuálny zákaz vychádzania, ale rešpektovali aj všetky súvisiace pokyny a obmedzenia počas výkonu týchto prác,“ povedala starostka mestskej časti Košice – Nad jazerom Lenka Kovačevičová.

V čase výrubu bude na etapy vykonaná uzávierka príslušnej časti Slaneckej cesty a zároveň výluka električkovej dopravy v celom úseku VSS, križovatka – Važecká. Električky plnom rozsahu nahradia autobusy. Tie budú zastavovať na dočasne vyznačených zastávkach Levočská, Dneperská, Ladožská, Rovníková a Važecká, ktoré sa nachádzajú v blízkosti električkovej trate. Automobilová doprava bude v tom čase obojsmerne premávať po obchádzkovej trase, ktorá bude využívať najmä blízke vnútrosídliskové komunikácie.

Počas rekonštrukcie dôjde k výrubu 381 zo 430 stromov, ktoré sa tam nachádzajú. Za každý vyrúbaný strom sa na území mesta vysadia dva ďalšie, celkovo pôjde o 774 kusov rôznych druhov. Priamo v mestskej časti Nad jazerom sa počíta s výsadbou 149 stromov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice