Vietor a sneh komplikujú situáciu na cestách v Košickom kraji

Polícia v Košickom kraji upozorňuje na možnosť vytvárania snehových jazykov na cestách. Uzavretá je cesta medzi Družstevnou pri Hornáde a Budimírom. Obmedzenie je na ceste medzi časťou Ploské-Ortáše a Vtáčkovcami, prejazdný iba jeden jazdný pruh.

12.02.2021 08:49 , aktualizované: 12:18
debata (2)

„V úseku cesty tretej triedy medzi obcami Richnava a Hrišovce hasiči odstraňujú popadané stromy, dopravu reguluje policajná hliadka. V okrese Trebišov medzi obcami Novosad – Hraň a Sírnik – Hraň sú cesty ťažko prejazdné. V okrese fúka silný vietor,“ uviedla v piatok ráno krajská polícia na sociálnej sieti.

Horské priechody Slanec, Dargov, Hrádok a Roštársky kopec sú zjazdné. Dobšinský kopec je zjazdný, posypaný s obmedzením pre nákladnú dopravu nad 3,5 tony, ktoré platí do odvolania.

Cesta do obce Skároš neďaleko Košíc počas silného vetra a sneženia. 11.2.2021

Video

Cestári upozorňujú na tvorbu poľadovice

Diaľničné úseky, cesty I., II. i III. triedy a horské priechody sú v piatok ráno zjazdné. Povrch vozoviek je však prevažne vlhký až mokrý, cesty i niektoré úseky diaľnic pokrýva vrstva snehu. Slovenská správa ciest (SSC) na svojej stránke zjazdnost.sk preto upozorňuje na tvorbu námrazy a poľadovice. Na celom území Slovenska sa tiež tvoria snehové jazyky a záveje.

Cesta III/3665 Kašov – Cejkov a cesty III. triedy v oblasti Košického Klečenova sú pre vyše 15-centimetrovú vrstvu snehu uzavreté. Pre vozidlá nad 3,5 tony je uzavretý aj horský priechod I/67 Dobšiná a cesta I/67 v úseku odb. Dedinky (II/535) – Ostrá Skala.

„Snehové reťaze pre vozidlá nad desať metrov sú nutné na cestách v okrese Prešov,“ pripomínajú cestári. Snehové reťaze pre všetky vozidlá sú potrebné na ceste II/584 Srdiečko – Bystrá. V okresoch Krupina, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice-okolie a Michalovce je vyhlásený I. kalamitný stupeň z dôvodu silného sneženia a silného vetra.

223 výjazdov hasičov

Hasiči mali vo štvrtok 223 technických výjazdov pre nepriaznivé počasie. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s tým, že je to dvakrát viac výjazdov ako v iné dni.

Najvážnejšia situácia bola podľa Farkasovej v Košickom kraji. Hasiči tam pomáhali 64-krát. „Išlo predovšetkým o odstraňovanie spadnutých stromov z vozoviek, zaparkovaných vozidiel, budov a elektrických vedení, odstraňovanie prekážok z cestných komunikácií, vyslobodzovanie zapadnutých motorových vozidiel a odčerpávanie vody zo zaplavených pivníc,“ priblížila Farkasová.

Ako doplnila, v Banskobystrickom kraji boli hasiči k takýmto zásahom privolaní 30-krát. Najčastejšie pomáhali pri odstraňovaní popadaných stromov a sprejazdňovali ces­ty.

Počasie spôsobilo problémy aj na strednom Slovensku. 11.2.2021

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #sneh #Košický kraj #kalamita