Rómska osada v Sačurove zostáva v izolácii

Rómska osada v obci Sačurov v okrese Vranov nad Topľou ostáva naďalej uzatvorená. Krízový štáb obce rozhodol, že karanténa tam potrvá do 24. februára. Vo štvrtok 11. februára tam testovali jej obyvateľov. Ďalšie testovanie sa uskutoční 22. februára a bude určené pre tých, ktorí boli doteraz negatívne testovaní alebo obyvatelia nad desať rokov, ktorí testovaní ešte neboli.

12.02.2021 14:05
Sačurov testovanie osada uzavretie Foto: ,
Uzatvorená rómska osada v obci Sačurov.
debata (22)

„Tento týždeň na rozdiel od prechádzajúceho sa prišlo z našej osady menej ľudí testovať, a teda bolo aj menej pozitívnych. Otestovali sme 298 ľudí, z toho 85 bolo pozitívnych,“ skonštatoval starosta Peter Barát.

zväčšiť Miestnym v rómskej osade v Sačurove obec... Foto: TASR, Roman Hanc
sačurov, osada Miestnym v rómskej osade v Sačurove obec zabezpečila dovoz palivového dreva.

Podľa Márie Husárovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Vranove nad Topľou, väčšina z pozitívne testovaných osôb má bezpríznakový priebeh ochorenia alebo len mierne príznaky. Ako povedala, vo štvrtok vykonali aj 20 PCR testov, aby zistili či nejde o britskú mutáciu nového koronavírusu.

Podľa Baráta počas karantény obec zabezpečuje ľuďom v osade drevo a pitnú vodu. V rámci projektu Zdravé regióny a za pomoci úradu splnomocnenca pre rómske komunity bola zabezpečená potravinová pomoc a hygienické potreby, ktoré ľudia dostali počas testovania.

„Budúci týždeň od 18. dňa v mesiaci nás čaká vyplácanie dávok, takže určite to bude pestrejšie aj pre nás. Zabezpečili sme unimobunku, ktorú sme dali doviezť do tesnej blízkosti rómskej osady. S vedením pošty sme sa dohodli, že vyplácanie sociálnych dávok by sa mohlo riešiť v tejto unimobunke. To už po vlastnej línii si musí riešiť vedenie pošty, ako a kedy to bude nasmerované k týmto ľuďom,“ doplnil Barát.

O uzatvorení osady, v ktorej žije približne 750 ľudí, rozhodol okresný krízový štáb 3. februára na základe toho, že sa v nej potvrdila pozitivita na ochorenie COVID-19 u 113 spomedzi 414 otestovaných osôb.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #rómska osada #karanténa #Sačurov