Covid siaha medzi päťdesiatnikov, v Košiciach je to už štvrtina pacientov

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach majú už značnú časť mladších vekových skupín, prevažujú predovšetkým päťdesiatnici. "Ľudia do 50 rokov tvoria štvrtinu pacientov,“ hodnotí situáciu generálny riaditeľ nemocnice Vladimír Grešš.

07.03.2021 12:53
debata (4)

Nie je však zriedkavé, že sa na umelú pľúcnu ventiláciu dostanú pacienti vo veku 20 či 30 rokov. „Priemerný vek covid pacientov v našej nemocnici je 60 rokov. Tridsiati majú do 40 rokov,“ dodáva.

Za tri mesiace prijali v nemocnici na Rastislavovej ulici 2 262 pacientov s diagnózou COVID-19. V decembri bolo na lôžkach 467 pacientov, v januári 899. V mesiaci február ležalo v nemocnici až 896 ľudí.

„Do domácej liečby sme za rovnaké obdobie prepustili 1 160 pacientov. Počas uplynulých dvoch mesiacov sme spolupracovali aj s nemocnicami z celého východného Slovenska. V rámci presunov, kvôli stabilizácii počtu našich lôžok, sme presunuli celkovo 285 pacientov do iných zdravotníckych zariadení,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť Martin Paulo. Od vlaňajšieho 1. septembra, teda za pol roka, bolo v nemocnici na lôžkach 3 078 covidových pacientov.

V zlých číslach je aj jeden z najdôležitejších ukazovateľov – úmrtnosť. Kým v mesiacoch december a január bola v univerzitnej nemocnici na úrovni necelých 24 percent, vo februári stúpla takmer na 30 percent. Značná časť pacientov prichádza vo veľmi zlom stave. V decembri zomrelo v tomto zdravotníckom zariadení na COVID-19 79 pacientov, v januári 185, vo februári 259. Celkovo je to 523 úmrtí za tri mesiace. Zhruba rovnakú úmrtnosť zaznamenáva košická nemocnica počas necovidového obdobia za celý rok.

Vo vakcinačnom centre od konca minulého roka podali už desaťtisíce dávok vakcín Comirnaty od spoločnosti Pfizer a BioNTech a tiež vakcín Moderna a AstraZeneca. „V samotnej nemocnici máme 75 percent zdravotníkov zaočkovaných už po druhýkrát. Stále sa na očkovanie hlásia aj ďalší, hneď ako im to ich zdravotný stav umožňuje. Vidíme, že očkovanie má zmysel, medzi zamestnancami nám poklesol počet pozitívnych zdravotníkov. Kým pred očkovaním sme mávali počas týždňa 170 až 200 covid pozitívnych zdravotníkov, teraz je to na úrovni 15 až 35 lekárov a 20 sestier a iných zdravotníckych pracovníkov,“ hovorí výkonný riaditeľ pre vedu, výskum a vzdelávanie Peter Kizek.

Celkovo od jesene bolo v nemocnici vyše 500 pozitívnych zamestnancov, takmer 400 z nich boli zdravotnícki pracovníci.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus