Nový symbol solidarity: Krémový veterník

V Strednej odbornej škole hotelovej v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách bolo od skorého utorkového rána rušno. Ešte za tmy, o pol piatej, štyria chlapi a jedna žena začali piecť veterníky pre zamestnancov Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach. Skončili v stredu okolo druhej ráno.

10.03.2021 13:31
veterniky Foto: ,
Pokusom o rekord chcú tatranci motivovať ďalších cukrárov na Slovensku, aby nezištne upiekli veterníky pre zdravotníkov v prvej línií ako odmenu za ich prácu.
debata (8)

Nebolo to jednoduché pečenie: Za necelých 24 hodín sa im podarilo upiecť 5 640 chutných koláčikov. Radi by sa preto zapísali aj do Knihy slovenských rekordov.

Veterníky naložili do dodávky a už o deviatej ich v stredu vykladali pred košickou nemocnicou na Rastislavovej ulici, kde vyložili časť škatúľ. Ich cesta potom pokračovala na Triedu SNP do tzv. novej nemocnice.

Veterníky pre zdravotníkov v prvej línii

V Strednej odbornej škole hotelovej v Hornom Smokovci upiekli 5 640 chutných koláčikov.

Fotogaléria
Veterníky pre košických zdravotníkov v prvej...
Veterníky pre košických zdravotníkov v prvej...
+6Veterníky pre košických zdravotníkov v prvej...

Autorom myšlienky „Konaj dobro a dobro sa ti vráti“ je kuchár Ján Dudáš. Spolu s tatranským šéfcukrárom Matúšom Reľovským sa rozhodli urobiť radosť ľuďom v prvej línii. „Oslovil ma Janko Dudáš, ktorý už varil pre sociálne slabšie rodiny a zdravotníkov obedy, či by sme neskúsili niečo napiecť pre popradskú nemocnicu s tým, že to budeme robiť zadarmo,“ ozrejmil Reľovský.

zväčšiť Veterníky pre košických zdravotníkov v prvej... Foto: Pravda, Jana Vargová
veterniky Veterníky pre košických zdravotníkov v prvej línii.

A keďže nechceli nechať ostatných zdravotníkov bez koláčika, pokračovali aj ďalej. „Košice sme si teraz vybrali najmä preto, že je tam momentálne asi najhoršia situácia,“ hovoria spoločne.

Partia už celkovo upiekla vyše 11-tisíc kusov veterníkov, z ktorých časť už rozdali napríklad zamestnancom v nemocniciach v Poprade, vo Vyšných Hágoch, v Liptovskom Mikuláši, Kežmarku, Starej Ľubovni, Spišskej Novej Vsi a popritom si na nich pochutnali aj vojaci, letecká záchranná služba či hasiči.

Sto kilogramov masla

Podľa Dudáša na dávku pre Košice potrebovali zhruba 160 litrov mlieka, 100 kg masla, 100 litrov smotany, 60 kíl kryštálového cukru, 20 kg práškového cukru, 1 400 vajec, 23 kg maizeny, 2 kg soli a nespočetne veľa vody. Väčšinu surovín získali cukrári sponzorsky.

Video

Obaja takto vyzývajú aj ostatných slovenských cukrárov a kuchárov. „Boli by sme radi, keby každý, kto dokáže piecť veterníky, ich upiekol pre každú nemocnicu na Slovensku. My sa takto staráme zatiaľ o naše susedné okresy. Veterník by sa mohol takto stať symbolom solidarity.“ Tatrancom sa v mene zamestnancov nemocnice poďakovala námestníčka Lucia Boháčová. „Budeme mať dnes skvelý sladký deň. Hoci sme v prvej línii, verím, že na našu líniu to až taký vplyv mať nebude. Už sa teším, ako si cez prestávku urobíme čaj alebo kávu a pochutíme si na tatranskej dobrôtke,“ povedala s úsmevom jedna zo sestričiek.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníci #Fakultná nemocnica L. Pasteura #koronavírus