V Banskej Bystrici narazil vlak do autobusu, zranili sa dvaja ľudia

Šokujúce chvíle prežívali cestujúci v autobuse a vo vlaku, ktoré sa zrazili na železničnom priecestí, bez rámp, v banskobystrickej časti Iliaš. Kovový kolos zachytil prednú časť autobusu a niekoľko metrov ju vliekol, odtrhnutú aj s volantom, po koľajniciach. Šofér a žena, ktorá sa s ním v tom čase v dopravnom prostriedku nachádzala, skončili s vážnymi zraneniami v nemocnici.

11.03.2021 09:42 , aktualizované: 13:14
autobus Foto: ,
debata (49)

VIDEO: Nehoda vlaku pri Banskej Bytrici

Video

Po havárii, ku ktorej došlo vo štvrtok ráno o pol ôsmej, zavládol na mieste chaos. Ľudia rýchlo povybehovali z vlaku a rozrušene zisťovali, čo sa stalo. Postupne začali prichádzať policajti, hasiči a sanitky.

Vo vozňoch sa v čase nehody nachádzalo zhruba 34 osôb. V prímestskom autobuse bola, okrem šoféra, len jedna žena. „V rámci tejto udalosti poskytli hasiči predlekársku pomoc štyrom ľuďom. Následne zastabilizovali zrážkou poškodený autobus a vykonávali práce na zastavení úniku CNG plynu z neho,“ vysvetlil riaditeľ krajských hasičov v Banskej Bystrici Dušan Hancko. Dvaja pasažieri z vlaku utrpeli len ľahké zranenia, horšie na tom boli vodič autobusu a jeho cestujúca. Obidvoch odviezli, vo vážnom stave, do Rooseveltovej nemocnice. Tam ich mali hneď operovať.

Väčšina ľudí z vlaku sa krátko po nehode rozutekala, no niektorí tam ešte chvíľu zostali postávať. Jeden z cestujúcich Pravde prezradil, že šofér autobusu zrejme nerešpektoval červené signalizačné svetlá a rútiaci sa vlak si všimol, keď už bolo neskoro. „Podľa všetkého sa zľakol, potom na koľajniciach zastavil a pokúšal sa rýchlo cúvnuť. To už ale nestihol, pričom vlak zachytil jeho prednú časť,“ povedal. Vodič aj cestujúca vraj zostali zakliesnení vo zvyšnej časti autobusu, ktorá zostala prevrátená na boku pri priecestí. Predok, aj s volantom, zostali doslova „zapichnuté“ v lokomotíve o niekoľko metrov ďalej.

Banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová potvrdila, že 33-ročný vodič autobusu nerešpektoval zvukové a výstražné znamenie a vošiel na priecestie, pričom vlak narazil do ľavej prednej časti autobusu. „Tento vodič, aj 55-ročná cestujúca, sa pri nehode ťažko zranili. Rušňovodič utrpel ľahké zranenia. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie. Prípad je v štádiu vyšetrovania,“ doplnila Faltániová.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #dopravná nehoda #nehoda vlaku