Polícia už vedie trestné stíhanie v prípade možného týrania seniorov

Polícia už vedie trestné stíhanie v prípade možného týrania seniorov v domove dôchodcov na Pažítkovej ulici v bratislavskom Ružinove. Na sociálnej sieti o tom informuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave s tým, že trestné stíhanie je vedené vo veci zločinu týrania blízkej osoby a zverenej osoby.

24.03.2021 12:28
debata

V prípade preukázania viny hrozí za takéto konanie trest odňatia slobody na sedem až 15 rokov.

„Podľa doterajších zistených informácii mali doposiaľ neznámi páchatelia od presne nezisteného času až do dňa 17. marca 2021 fyzicky a psychicky týrať klientov zariadenia na Pažítkovej ulici,“ spresnila polícia. Deklaruje, že prípad intenzívne vyšetruje, avšak konkrétne kroky nechce momentálne špecifikovať vzhľadom na citlivosť prípadu a možné ovplyvňovanie strán trestného konania.

Bratislavská mestská časť Ružinov ako zriaďovateľ zariadenia pre seniorov v nedeľu informovala, že v zariadení na Pažítkovej ulici odhalili prípady možného týrania seniorov. Ide zatiaľ o dva prípady, nie je však vylúčené, že k nim pribudnú ďalšie.

Na prípady, ktoré vykazovali znaky týrania upozornili intervenčné tímy ministerstva zdravotníctva a rezortu práce, ktoré boli povolané po tom, ako začali v zariadení začiatkom februára pribúdať prípady klientov a zamestnancov pozitívnych na nový koronavírus. Po zisteniach intervenčných tímov nastúpil začiatkom marca do zariadenia krízový manažment, ktorý začal okamžite preverovať a dokumentovať všetky podozrivé prípady.

V dvoch prípadoch boli zdokumentované hematómy, tržné rany či znaky dehydratácie. Zamestnanci, ktorí boli podozriví z takéhoto správania už v zariadení nepracujú.

Starosta Ružinova Martin Chren a poverená riaditeľka zariadenia Mária Mattovič Straková, ktorá nahradila bývalé vedenie, podali v tejto veci trestné oznámenie za týranie blízkej a zverenej osoby.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #polícia #týranie #seniori #domov dôchodcov