Najvyšší správny súd chceme v Trenčíne, uviedol Rybníček

Trenčiansky primátor Richard Rybníček navrhuje, aby novozriadený Najvyšší správny súd (NSS) SR nesídlil v Bratislave, ale v Trenčíne. Ako vyhlásil na dnešnom tlačovom brífingu, sídliť by mohol v budove dnešného Krajského súdu Trenčín, ktorý by podľa navrhovanej súdnej mapy mal zaniknúť.

12.04.2021 12:04 , aktualizované: 14:31
Richard Rybníček Foto:
Primátor Trenčína Richard Rybníček.
debata (1)

Umiestnenie Najvyššieho súdu aj NSS v Bratislave pôsobí podľa Rybníčka centralisticky. „V Trenčíne existuje budova krajského súdu, ktorá má svoju históriu a pokojne by v nej mohol sídliť najvyšší správny súd. Myslím si, že tak, ako sudcovia rozhodujúci o ústavných veciach nemajú problém z rôznych kútov Slovenska cestovať do Košíc, tak ani novozvolení sudcovia NSS by nemali problém s cestovaním do Trenčína, zvlášť, keď leží na strategickej trase Bratislava – Žilina – Košice," uviedol Rybníček.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v reakcii na vyhlásenie Rybníčka uviedla, že mu chce osobne vysvetliť dôvody nového usporiadania súdov. Dodala, že na základe už účinného zákona je sídlom Bratislava. Ministerka rozumie, že nové usporiadanie súdov, respektíve zúženie počtu miest, v ktorých majú byť súdy, zasiahne do života dotknutých miest. „Na druhej strane reforma justície je nevyhnutná, aby sme mali súdy, v ktorých sú sudcovia špecializovaní odborníci v konkrétnej agende, aby bola justícia efektívna, aby ľudia mali zo súdov včas kvalitné rozhodnutia a, bohužiaľ, nie je možné vyhovieť očakávaniam všetkých miest,“ spresnil hovorca rezortu Peter Bubla. Vyhlásil, že ministerka urobí maximum aj v rámci ďalších diskusií, aby čo najlepšie vysvetlila, prečo považuje daný návrh súdnej mapy za správny.

Podľa trenčianskeho primátora budúcemu predsedovi NSS v prípade lokalizácie v Trenčíne ubudne jedna starosť. „Budúci predseda nebude mať problém s hľadaním vhodnej budovy v Bratislave. Určite sa tým ušetria finančné náklady a myslím si, že by to bolo z pohľadu rozmiestnenia súdov aj regionálne spravodlivé," dodal Rybníček.

460 pripomienok

NSS má mať postavenie ako Najvyšší súd SR, popri inej agende naň majú prejsť aj kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov a prokurátorov. Jediným kandidátom na post predsedu je Pavol Naď z Krajského súdu v Košiciach. Voľba predsedu sa má uskutočniť 20. apríla.

Na základe návrhu novej súdnej mapy by v Trenčíne už nemal sídliť odvolací všeobecný súd. Trenčín by teda zostal len sídelným mestom všeobecného súdu prvého stupňa. Momentálne sa vyhodnocujú pripomienky k návrhu novej súdnej mapy. Vznesených bolo 460 pripomienok, z toho 190 zásadných a osem hromadných.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Richard Rybníček #Najvyšší správny súd