Muž pri Svidníku našiel desiatky kusov munície z druhej svetovej

Muníciu z obdobia druhej svetovej vojny našiel v pondelok na viacerých miestach v lese v obci Nižná Pisaná v okrese Svidník miestny obyvateľ. Ako informovala prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová, časť nálezu musel krajský policajný pyrotechnik zneškodniť na mieste.

13.04.2021 12:27
debata (3)

Nález munície ohlásil na linku 158 71-ročný miestny muž. Policajná hliadka svidníckeho obvodného oddelenia následne miesto nálezu zabezpečila a privolala krajského pyrotechnika. „Ten uviedol, že ide o muníciu z obdobia druhej svetovej vojny, a to konkrétne o 19 kusov delostreleckých mín, jeden ručný granát, sedem kusov delostreleckých granátov a jeden puškový granát,“ doplnila Ligdayová s tým, že pyrotechnik zneškodnil deväť kusov munície v priľahlom lese, keďže nebola schopná prevozu. Ďalších 19 kusov bolo prevezených na zneškodnenie do vojenského výcvikového priestoru Valaškovce v okrese Humenné.

Ligdayová v tejto súvislosti pripomenula, že akákoľvek nájdená munícia môže byť aj napriek svojmu veku stále funkčná. „Aj pri tej najopatrnejšej manipulácii môže byť aktivovaná, a teda život ohrozujúca,“ varovala.

Mína na poli Čítajte viac Pri kosení slnečnice našli v Senici mínu, na mieste ju odpálili
3 debata chyba
Viac na túto tému: #munícia #Svidník