Košičan si v lese spravil vlastnú strelnicu. Výbuchy si nakrúcal

Marián F., 46-ročný Košičan, ktorého zadržali v pondelok na sídlisku Dargovských hrdinov ide do väzby. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ho obvinil zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Košický okresný súd v stredu rozhodol o jeho vzatí do väzby.

14.04.2021 15:34
munícia Foto:
Munícia zaistená počas akcie Nobel na východe Slovenska.
debata (12)

Podľa vyšetrovateľov si svojpomocne vyrábal výbušniny, ktoré vraj nechal vybuchovať v lesnom poraste. Výbuchy si nahrával a uverejňoval na internete. Ako informovala polícia, tohto muža zároveň obvinili aj zo zločinu poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva, keďže v lese mal vyhľadávať nevybuchnutú muníciu z druhej svetovej vojny, ktorú rozoberal a výbušnú látku používal na svojpomocnú výrobu výbušnín.

akcia nobel KE 8 Čítajte viac Čo hľadali policajti v rámci akcie Nobel? Išli aj po chemikáliách

Policajti v pondelok a utorok prehľadali viaceré miesta. V rámci akcie Nobel sa spolu s NAKA do vyšetrovania zapojili aj kriminalistickí technici, pyrotechnik s chemikom z Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru, príslušníci košického pohotovostného policajného útvaru, ale aj poriadkoví policajti či psovod.

Výbušniny boli schované v lese a nebezpečné veci mal ukryté aj doma. Policajti prehľadali viaceré miesta. „Pri prehliadkach viacerých nehnuteľností sme okrem iného zaistili väčšie množstvo rôznych druhov chemických látok, potrebných na výrobu výbušnín, ale aj neznáme chemické látky, ktoré skúmame v našich laboratóriách. Ďalej TNT, Danubit, pyrotechnické zápalničky, trecí zapaľovač a rozobraté strelivo. Taktiež výbušku V10 a dymovničku, delostreleckú mínu, časti a stabilizátory delostreleckých mín a pomôcky na ich delaboráciu," vyrátala polícia na sociálnej sieti.

Okrem toho policajti zaistili aj zápisníky s poznámkami, fotoaparát, výpočtovú techniku a množstvo pamäťových médií. V lesnom poraste našli 10 nevybuchnutých delostreleckých mín z druhej svetovej vojny, ktoré po zadokumentovaní policajný pyrotechnik na mieste znehodnotil. Znalci z kriminalistického a expertízneho ústavu predbežným skúmaním zistili, že v prípade zaistených trhavín ide o Danubit 1, teda priemyselnú banskú skalnú trhavinu, určenú pre trhacie práce na povrchu i v podzemí. TNT je výbušninou a patrí medzi takzvané brizantné trhaviny. Medzi zaistenými chemikáliami identifikovali aj dusičnan amónny, vápenný a sodný, ktoré sú zaradené medzi prekurzory na výrobu výbušnín.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #NAKA #obchodovanie so zbraňami #nedovolené ozbrojovanie #akcia Nobel