Pri Košiciach bude drezinový ovál, prepoja ho s Detskou železničkou

Úplne nová a inovatívna atrakcia na Slovensku vznikne neďaleko Košíc v rekreačnej lokalite Alpinka. Bude to zhruba 300 metrov dlhý drezinový ovál, ktorý rozšíri ponuku turistických atrakcií v Košickom kraji. Hotový by mal byť na prelome jari a leta budúceho roku.

21.04.2021 14:21
debata

Prvý ovál svojho druhu na Slovensku bude nezávislý, no úzko prepojený s unikátnou historickou úzkorozchodnou Detskou železnicou, ktorá premáva údolím už 65 rokov. Tá svoju prevádzku po pandemickej prestávke obnoví v sobotu 24. apríla o 9.40 h.

Ovál bude maximálne ekologický, energeticky nezávislý, podporujúci ekoturizmus, s vysokou pridanou hodnotou rekreácie a pohybu ľudí na zdravom vzduchu. Atraktívne a bezpečné dreziny (cyklodreziny a pákové) budú na ľudský pohon.

Úplne nová a inovatívna atrakcia na Slovensku...
Úplne nová a inovatívna atrakcia na Slovensku...
+5Úplne nová a inovatívna atrakcia na Slovensku...

Drezina je ľahké koľajové vozidlo, ktoré slúži na dopravu niekoľkých pasažierov väčšinou na služobné účely. Jej názov je odvodený z mena vynálezcu Karla Draisa, konštruktéra cestného jednostopového odrážadla nazvaného Laufmaschine alebo draisina, predchodcu dnešných bicyklov.

Tieto vozidlá chcela Detská železnica prevádzkovať už vlani, no narazila na legislatívne problémy. To vyvolalo veľký záujem i tlak verejnosti tak na prevádzkovateľov, ako aj zákonodarcov. Tí v novembri minulého roku prijali novelu zákona o dráhach, ktorá ich prevádzku povoľuje.

Prvý drezinový ovál na Slovensku bude ľahkou, čiastočne mobilnou atrakciou, pozostávajúcou z koľajovej dráhy (koľajníc upevnených na drevených podvaloch), umiestnenej na upravenom teréne vyrovnanom štrkom. Súčasťou je výhybka i depo na uskladnenie drezín. Na dráhe sa bude pohybovať 5 až 6 cyklodrezín, prípadne pákových drezín, každá pre 2 až 4 osoby. Spolu sa tak na dráhe bude môcť v jednom momente pohybovať až 20 návštevníkov.

Projekt získal podporu viac ako 42-tisíc eur od Košického samosprávneho kra­ja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Detská železnica Košice