Na priehrade Ružín odštartoval najväčší environmentálny projekt zberu a recyklácie odpadov

Na priehrade Ružín v okrese Gelnica odštartoval najväčší environmentálny projekt v oblasti zberu a recyklácie odpadov na Slovensku. Uviedol to predseda občianskeho združenia Ružínska priehrada Jozef Kojecký. Cieľom projektu „Za čisté Slovensko“ bude odstraňovanie plastového odpadu a plastov z prírodného prostredia.

23.04.2021 18:05
Ružín Foto:
Komunálny odpad vo vode pri priehrade Ružín I
debata (45)

Pilotný projekt sa dotkne Ružínskej priehrady a povodí riek Hnilec a Hornád. Okrem OZ budú na projekte spolupracovať aj ministerstvo životného prostredia, ministerstvo dopravy či Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

Video: Ružín je opäť plný odpadu. Miesto navštívil aj minister životného prostredia Ján Budaj.

Video

Okrem vyčistenia priehrady Ružín a okolia povodí Hnilca a Hornádu má projekt priniesť pozitívny efekt v podobe zamestnávania ťažko zamestnateľných ľudí či marginalizovaných skupín obyvateľstva.

Riaditeľ Úradu práce Košice, Michal Michalov, prisľúbil pomoc rezortu pre sociálne integrované podniky, a to formou príspevku na zamestnanosť pre tých, ktorí sa budú v rámci projektu aktívne podieľať na zbere a triedení odpadu.

Po Ružínskej priehrade prídu na rad aj ďalšie projekty, týkajúce sa odstraňovania odpadu z prírody. Kojecký dodal, že na základe výsledkov pilotného projektu na Ružíne nadobudnú v ňom zapojené organizácie poznatky o tom, aké metódy „boja“ s odpadmi v prírode zaberajú najlepšie. Tie budú potom uplatňovať aj pri ostatných projektoch.

Komunálny odpad vo vode pri priehrade Ružín I
Druhý zľava minister životného prostredia Ján...
+5Vodná nádrž Ružín
45 debata chyba
Viac na túto tému: #zber odpadkov #recyklácia #Ružín