Dikobraz, morča? Košická zoo má prvenstvo, odchovala urzona

Zoologická záhrada Košice je výnimočná: ako prvá slovenská zoo odchovala urzona stromového (Erethizon dorsatum). Prvotná prehliadka po narodení potvrdila, že ide o samčeka a dostal meno Hugo.

08.05.2021 11:15
debata

VIDEO: Unikátne video: Takto sa kŕmi bábätko urzona.

Video

Toto zvieratko patrí v európskych záhradách k menej častým chovancom. „Momentálne ho chová 36 inštitúcií na svete v počte do deväťdesiat jedincov. Za posledný rok sa narodilo iba osem mláďat. V rámci Únie českých a slovenských zoologických záhrad ich chovajú v ďalších štyroch zoo. Veľmi úspešným chovateľom je zoo Olomouc, odkiaľ pochádza otec mláďaťa. Samicu sme doviezli zo Zoo Miskolc Miskolci Állatkert és Kultúrpark,“ predstavuje Huga riaditeľ zoo Košice Erich Kočner.

Narodenie mláďaťa nebolo nijako jednoduché. Samica Pom-Pom porodila cisárskym rezom. Priebežné veterinárne kontroly poukázali na väčšie rozmery mláďaťa.

Urzon Hugo potešil chovateľov.
Urzon Hugo potešil chovateľov.
+8Otec urzona Huga

„Nič sme nenechali na náhodu a 3. apríla sme privítali na svete mláďa. Prvé dni života sa oň postarali naše chovateľky a venovali mu patričnú pozornosť, rovnako ako aj samici. Obaja sú v poriadku,“ dodáva riaditeľ.

Urzon sa síce podobá na dikobraza, no v skutočnosti má omnoho bližšie k morčatám. Jeho ostne sú hladké, ale opatrené háčikmi. Líši sa aj v tom, že si nehrabe nory, ale naopak výborne šplhá.

Na stromoch hľadá nielen úkryt pred predátormi, ale i svoju hlavnú potravu – pupene, listy, kôru, plody a kvety. Je to samotár.

Podobne ako u morčiat sa aj urzony rodia dobre vyvinuté, s otvorenými očami a osrstené. V dospelosti vážia 3,5 až 7 kg. Gravidita trvá 205 až 217 dní a samica rodí jedno, výnimočne dve mláďatá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #zoo