V Žiline horela bytovka, podkrovie oheň zničil

Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu v súvislosti piatkovým požiarom bytového domu na Bratislavskej ulici. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka bude zasadať aj krízový štáb.

15.05.2021 08:34 , aktualizované: 12:40
HaZZ Žilina požiar obytný dom bytovka Foto: ,
Bytovka na Bratislavskej ulici v Žiline po nočnom požiari. 15.5.2021
debata (9)

„V sobotu dopoludnia bytový dom obhliadol statik, ktorý navrhol dočasné zaistenie objektu pred prípadnými nepriaznivými klimatickými podmienkami. V súčasných podmienkach nie je bytový dom obývateľný. Potrebné je minimalizovať zavlhnutie objektu a až následne zhodnotiť komplexne jeho celkový stav,“ doplnil Miškovčík.

Mesto poskytlo náhradné ubytovanie 17 ľuďom, medzi ktorými je deväť detí. „Dočasné ubytovanie sme poškodeným rodinám poskytli v telocvični bývalej Základnej školy na Hollého ulici. Priestory disponujú sociálnymi zariadeniami a sprchami. Kým sa nepodarí opraviť poškodenú bytovku, budú evakuovaní obyvatelia ubytovaní v týchto priestoroch. Rodiny sú v poriadku, nikto z nich nebol zranený. Zabezpečili sme im stravu, hygienické potreby a poskytli zdravotnícku starostlivosť,“ uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

„Evakuovaní obyvatelia si budú môcť za asistencie polície a pracovníkov mesta prísť individuálne do svojich príbytkov po nevyhnutné osobné veci. Následne bude bytový dom zabezpečený proti vstupu,“ dodal hovorca mesta.

Pripomenul, že požiar zachvátil strechu bytového domu, v ktorom sa nachádzalo 35 obyvateľov. „Na mieste zasahovalo 18 hasičov, ktorí začali bezprostredne po príchode na miesto s hasením požiaru, prehľadávaním priestorov domu a s evakuáciou obyvateľov. Požiar, ktorého príčinu hasiči zisťujú, sa poradilo uhasiť. Nikto z obyvateľov sa nezranil,“ uzavrel Miškovčík.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Žilinský kraj