Voda v Rudne zabila človeka, ktorý už podobnú tragédiu zažil

Desivú spúšť po sebe zanechala valiaca sa voda v Rudne nad Hronom potom, ako sa tam pretrhla nádrž.

17.05.2021 17:48 , aktualizované: 18.05.2021 13:04
Rudno nad Hronom / Povodeň / Potopa / Foto:
debata (97)

VIDEO: Premiér Heger a minister Mičovský v zaplavenom Rudne nad Hronom.

Video

Ľuďom zničila majetky, ale čo je najhoršie, usmrtila bývalého starostu. Ten podobnú situáciu prežil pred takmer tridsiatimi rokmi. Vtedy ho však zachránil muž, ktorý pri tom sám umrel.

Voda sa po silných dažďoch valila v pondelok celou dedinou. Brala autá, zatopila domy, záhrady a na mnohých úsekoch odtrhla kraje cesty. Keď to najhoršie „prehrmelo“, ľudia videli priam apokalyptické obrazy.

Zničené, len nedávno zrekonštruované domy, záhrady zaliate vodou, ale tiež bahnom, a zdemolované autá – tie voda vyniesla na ploty či dokonca pokrčila tak, že spod nízkeho mosta trčalo iba ich torzo.

Nad nešťastím miestni krútili hlavami, každý sa snažil zachrániť, čo mohol. „Bol som v práci, keď mi volala manželka a s hrôzou vravela, čo sa tu deje. Zobralo most a zaplavilo nám dvor. Jedno auto ešte stihla vytiahnuť von, ale druhé je úplne zatopené. Strhlo mi to aj štyridsať úľov,“ povedal Pravde mladý muž.

+8

Všetci čistili svoje dvory od nánosov a bahna, lamentovali pritom nad obrovskými škodami. Najviac im je však ľúto, že o život prišiel ich bývalý starosta Stanislav Luky (68). „Vraj chcel ísť do pivnice odčerpávať vodu a vtom ho to strhlo. Zostali po ňom manželka, dvaja dospelí synovia a vnúčatá,“ povedal smutne jeden z miestnych obyvateľov.

Video: Obcou Rudno nad Hronom sa valí voda po pretrhnutí miestnej nádrže.

Video

Vtom spomenul, že k podobnej tragédii mal nebohý exstarosta veľmi blízko už v roku 1994, keď mali v obci tiež veľkú potopu. „Presne v tom istom dome, teda u neho, kde sa to stalo aj teraz, mu pomáhal jeho asi šesťdesiatročný kamarát. Práve on Stana pred smrtiacou vodou zachránil, no sám prišiel o život. Teraz sa ten scenár akoby zopakoval, no už sa mu uniknúť nepodarilo,“ poznamenal.

Súčasný starosta Marián Šurjanský potvrdil, že tragickú záplavu už pred 27 rokmi v dedine mali a tentoraz voda „útočila“ znova.

Video: Nad obcou sa roztrhla protipovodňová hrádza, vybudovaná v roku 2011.

Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

„Nad obcou sa sa pretrhla protipovodňová hrádza, ktorá bola vybudovaná v roku 2011 ako akumulačná nádrž počas dažďov. Priepust, ktorý bol pod ňou, a mal prepúšťať dažďovú vodu pozvoľne, nevydržal alebo sa upchal. Voda tiekla cez vrch, nádrž pretrhlo, a záplavová vlna brala všetko, čo jej stálo v ceste,“ vysvetlil Šurjanský.

Je mu ľúto, že táto udalosť má aj ľudskú obeť. „Pravdepodobne to toho pána strhlo na dvore a potom našli už len jeho nehybné telo,“ podotkol.

Zároveň doplnil, že museli evakuovať obyvateľov niekoľkých domov, no konkrétne číslo zatiaľ povedať nevedel. Stále nie je isté ani to, či sú všetci v poriadku, lebo z obecného rozhlasu zaznela výzva, že ak má niekto v rodine nezvestnú osobu, nech im to dá vedieť. „Uľahčíte tak prácu záchranným zložkám,“ rozliehalo sa dedinou.

Dušan Hancko z banskobystrického krajského riaditeľstva hasičov objasnil, že ich privolali na likvidáciu následkov bleskovej povodne. „V spolupráci s členmi dobrovoľného hasičského zboru v obci zabezpečujeme sprietočnenie koryta a odčerpávanie vody zo zaplavených objektov. Zároveň dochádza k sanácii následkov povodní z miestnej komunikácie,“ povedal.

Premiér Eduard Heger vyjadril úprimnú sústrasť rodine a blízkym obeti povodne, situáciu v obci označil za kritickú. „Myslím na všetkých tých, ktorých povodne zasiahli a poškodili im ich domovy či majetok. Som v kontakte s ministrom vnútra, ktorý ma o vývoji situácie priebežne informuje,“ uviedol premiér v statuse na Facebooku. Predseda vlády sa v utorok ráno chystá obec navštíviť, kde sa podľa úradu vlády oboznámi s povodňovou situáciou.

Minister vnútra Roman Mikulec vyjadril úprimnú ľútosť nad stratou ľudského života, ktorý si vyžiadala povodeň v obci. Mikulec verí, že povodňová situácia sa čoskoro upokojí. „Myslím na všetkých ľudí, ktorí náhle museli opustiť ich domovy a zároveň ďakujem, vyjadrujem podporu hasičom, ktorí sú v tejto chvíli na zásahoch,“ uviedol minister na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Povodeň #Rudno nad Hronom