Do zvolenskej knižnice išli státisíce, prešla odvážnou rekonštrukciou

Obrovskými zmenami prešli študovňa a čitáreň Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene. V niekdajšej tanečnej sále, ktorá je zároveň najväčšou miestnosťou tejto historickej budovy, vznikol multifunkčný moderný priestor.

24.05.2021 08:41
knižnica, Zvolen Foto: ,
Čitáreň sa zmenila na modernú miestnosť s balkónom po celom jej obvode.
debata

Do obnovy významnej knižnice investoval Banskobystrický samosprávny kraj 270-tisíc eur. Rekonštrukciu odštartovali ešte vlani v máji búracími a reštaurátorskými prácami na štukovej výzdobe stropu či balkóna. Nasledovala výmena niekoľkých dvier a vybudovanie rozvodov elektroinštalácie. Najnáročnejšie však bolo dobudovanie nového balkóna a prístupových schodísk k nemu.

„Predtým tam bol pôvodný murovaný balkón len na jednej strane študovne. Dalo sa naň dostať iba z druhého poschodia knižnice. Teraz sme po celom obvode čitárne dobudovali nový, v modernom štýle. Vstup naň je už možný aj priamo z miestnosti, v ktorej sa nachádza,“ objasnila riaditeľka knižnice Milota Torňošová.

„Konštrukcie si vyžadovali statické zaistenie oceľovými nosníkmi a ich uloženie na tie pôvodné v podlahe. Použitých pritom bolo asi šesť ton ocele – ich transport nás dosť potrápil. Jediným otvorom, ktorým sa taký objemný materiál mohol do budovy dopraviť, boli balkónové dvere,“ povedala riaditeľka.

Vysvetlila, že povrchy všetkých kovových profilov sú natreté antracitovou kováčskou farbou a na podlahu použili vinylovú krytinu. Obnova zahŕňala aj výmenu osvetlenia, ozvučenia, žalúzií, interiérového zariadenia, vybudovanie nového pódia a premietacej steny.

Odvážna rekonštrukcia podľa riaditeľky zmenila prevratným spôsobom študovňu aj čitáreň. Vytvorila dynamický, variabilný a multifunkčný priestor otvorený novým príležitostiam.

„Už za starých podmienok sme to využívali na vzdelávacie kultúrne aktivity, besedy, prednášky, výstavy, prezentácie nových kníh či cédečiek. Po ďalšej fáze obnovy, ktorá nás čaká, sa tento priestor prepojí s vedľajšími oddeleniami. Tam plánujeme robiť menšie podujatia,“ podotkla Torňošová s tým, že kvôli pokračujúcej rekonštrukcii v týchto častiach zatiaľ funguje nová čitáreň v obmedzenom režime. Podčiarkla, že knižnicu napriek plánovaným prácam úplne nezavrú.

„Na prízemí, konkrétne v oddelení krásnej literatúry, chceme sprístupniť čo najviac z nášho knižničného fondu,“ doplnila riaditeľka.

Na vynovené priestory sa prišiel pozrieť aj banskobystrický župan Ján Lunter. „História tejto knižnice siaha až k štúrovcom, ktorí jej poskytli knižný dar a započali tak jej 184 rokov trvajúcu púť cez rôzne sídla a zriaďovateľov.

Čitáreň prešla kompletnou rekonštrukciou, ktorá ju zmenila na nepoznanie. Svojim návštevníkom vďaka tomu poskytne komfort inštitúcie 21. storočia,“ hovorí Lunter.

Potvrdil, že ich investícia sa tým nekončí, lebo na tento rok vyčlenili ďalších 780-tisíc eur na obnovu dvoch oddelení – náučnej literatúry a spoločenskovedného. Tiež na opravu fasády, suterénu či spracovanie projektovej dokumentácie na rekonštrukciu tretej etapy prízemia.

Krajská knižnica Ľudovíta Štúra sídli v budove... Foto: Eva Štenclová, Pravda
knižnica, Zvolen Krajská knižnica Ľudovíta Štúra sídli v budove bývalého Remeselníckeho domu.

Pomohli jej štúrovci

Prvá zmienka o knižnici vo Zvolene pochádza z roku 1837, keď si ju všimli štúrovci a pomohli jej knižným darom. Od svojho vzniku často menila svoje umiestnenie. Najdlhšie pôsobila, v rokoch 1944 až 1958, na Zvolenskom zámku. Neskôr jej pridelili budovu bývalého Remeselníckeho domu, ktorý postavili v roku 1928. Po jeho úplnej rekonštrukcii tam sídli Krajská knižnica Ľudovíta Štúra od roku 1985. Získala tam priestory s obrovskou rozlohou – posťahovali do nich všetky oddelenia, ktoré predtým boli rozptýlené po celom meste.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen #Banskobystrický kraj