V Bratislave určili ochranné pásmo pohrebísk i pravidlá, čo je v nich zakázané

Ochranné pásmo na všetkých pohrebiskách v Bratislave bude v rozsahu 50 metrov od hranice ich pozemku. Výnimkou sú len niektoré cintoríny v mestských častiach Jarovce, Podunajské Biskupice, Staré Mesto, Devín, Záhorská Bystrica či Rača, kde sa táto hranica už nedá dodržať.

27.05.2021 14:31
Cintorín / Náhrobné kamene / Foto:
Snímka zo Židovského ortodoxného cintorína v Bratislave.
debata (1)

Bratislavský mestský parlament vo štvrtok odsúhlasil všeobecné záväzné nariadenie, ktoré ochranné pásmo určilo a zároveň v ňom stanovilo pravidlá umiestňovania a povoľovania stavieb, ale aj zakázalo isté činnosti počas pohrebov. Nariadenie začne platiť od 15. júna.

V ochrannom pásme pohrebiska budú povolené len stavby súvisiace s prevádzkou pohrebiska, zariadenia a vedenia technickej a dopravnej vybavenosti pre obsluhu územia, parkoviská budované formou spevnených plôch, nie však parkovacie domy.

Taktiež rodinné domy v prípade, ak sa na danom pozemku predtým nachádzala stavba rodinného domu, ktorú bolo potrebné asanovať, či stavby, ktoré sú jednoznačne zadefinované v územných plánoch zón. "Všetky ostatné stavby nie je prípustné umiestňovať a povoľovať v ochrannom pásme pohrebiska,“ píše sa v nariadení.

Pri existujúcich stavbách nachádzajúcich sa v ochrannom pásme pohrebiska je možná ich údržba a zmena dokončenej stavby formou prístavby či nadstavby. Miera stavebného zásahu je však presne určená.

Stavebné zásahy v rámci zmeny dokončenej stavby sú povolené iba vo vzdialenosti väčšej ako 30 metrov od hranice pozemku pohrebiska. „S výnimkou zmien dokončených stavieb rodinných domov a stavieb slúžiacich na vzdelávanie alebo na zabezpečenie sociálnych a zdravotných potrieb, ktoré sa už v súčasnosti nachádzajú v menšej vzdialenosti ako 30 metrov od hranice pozemku pohrebiska,“ píše sa v nariadení. Výnimkou sú aj niektoré pohrebiská v menovaných mestských častiach.

V ochrannom pásme pohrebiska sú počas pohrebov zakázané akékoľvek činnosti, ktoré rušia či inak negatívne ovplyvňujú ich priebeh. Napríklad prašnosťou, hlukom, infrazvukom, vibráciami, svetelnými alebo laserovými a inými obdobnými efektmi. Taktiež sú zakázané akékoľvek verejné zhromaždenia či podujatia spojené s produkciou hudby alebo hovoreného reprodukovaného slova s výnimkou takých, ktoré súvisia s pohrebným obradom.

Zákazy neplatia pri zabezpečovaní nevyhnutnej údržby ciest a chodníkov, verejných priestranstiev a verejnej zelene, neodkladných sezónnych poľných prác, či pri odstraňovaní následkov živelných pohrôm alebo havárií.

Dodržiavanie tohto nariadenia bude kontrolovať prevádzkovateľ pohrebiska v súčinnosti s bratislavskou mestskou políciou. Za jeho porušenie môže hlavné mesto uložiť sankcie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #cintoríny #pohrebiská