Milióny idú na východ Slovenska. Čo je Catching–up?

V rámci európskej iniciatívy Catching–up Regions prídu do Košického aj Prešovského kraja milióny eur. Pomôcť by mali najmenej rozvinutým okresom.

30.05.2021 14:00
debata (5)

„V Košickom kraji je až šesť najmenej rozvinutých okresov, takže stále je z čoho vyberať. Vo finále sme sa rozhodli financie z Catching–up využiť na štyri oblasti, ktoré pomôžu pohnúť východ dopredu – vzdelávanie, inovácie, pomoc znevýhodneným a informatizáciu. Projekty v jednotlivých oblastiach sme rozhýbali pred niekoľkými týždňami a v rámci tejto spolupráce so Svetovou bankou a s Európskou komisiou by sme mohli mať prvé výsledky už koncom roka. Catching–up je pre nás šancou priblížiť sa rozvinutejším regiónom,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

V oblasti školstva vychádza kraj z myšlienky, že kvalitné vzdelávanie priamo súvisí s možnosťami na pracovnom trhu, pretože kvalitu absolventov stredných škôl posudzuje v konečnom dôsledku ich zamestnávateľ.

Župa spolu s partnermi kontaktovala 70 kľúčových zamestnávateľov, aby spolu zmapovali aktuálne potreby pracovného trhu. V ďalšom kroku oslovuje 42 stredných odborných škôl v kraji. Na jeseň by mal byť hotový návrh, ktorý zosúladí potreby firiem a možnosti škôl tak, aby bolo jasné, do ktorých oblastí možno cieliť fi nančnú pomoc.

Iniciatíva Catching–up počíta aj s podporou Inovačného centra Košického kraja, kde sa pod jednou strechou spoja všetky vedomosti a technológie kraja z akademického prostredia, verejného i neziskového sektora a firiem. Ide o kľúčový projekt župy na „udržanie mozgov“ na východe Slovenska.

„Už od polovice apríla zamestnanci župy pracujú s tromi rómskymi obcami – Vtáčkovce, Vitkovce a Jasov, ktorým pomôžu zlepšiť životnú situáciu,“ povedal Trnka.

Do konca roka by mal byť spustený aj geografický informačný systém. Obyvatelia si tak na mape budú môcť prezerať informácie podľa záujmu. Geoportál poslúži ako platforma pre integráciu, ukladanie a publikovanie údajov zobraziteľných v mape. Vďaka dostupným údajom bude možné vytvoriť aj tematické mapy kraja, napríklad s investičnými projektmi, prehľadom zaočkovanosti, mapou ambulancií, voľnými pracovnými miestami…

Prešovský samosprávny kraj už spustil svoju novú verziu geopresovregi­on.sk. „Na viaceré investičné projekty najmä v oblasti školstva už máme zabezpečené fi nancovanie zo štrukturálnych fondov, inde ešte hľadáme zdroje na realizáciu a reálne naplnenie našich plánovaných aktivít,“ uviedol predseda kraja Milan Majerský.

V rámci iniciatívy od minulého roka prebieha implementácia investičných zámerov pre päť vybraných stredných škôl v pôsobnosti župy, konkrétne v Matejovciach, Medzilaborciach, Starej Ľubovni, Prešove a v Kežmarku.

Takmer 38 miliónov eur by malo byť použitých na rozvoj študijných programov, materiálno–technické a priestorové vybavenie, tréningy učiteľov a neformálne vzdelávanie žiakov. Ďalších 10 miliónov eur pôjde na podporu spolupráce malých a stredných podnikov a stredných odborných škôl. V realizačnej fáze je príprava turistickej trasy Poloniny trail v oblast

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj #Prešovský kraj